zimska služba spremna

Zimski uvjeti od sljedećeg tjedna: Zimska služba u Međimurju spremno dočekuje snijeg

Trošak zimske službe iznosit će oko 3 milijuna kuna

U utorak, 13. studenog u poslovnim prostorijama Županijske uprave za ceste Međimurske županije održan je radni sastanak u okviru priprema za zimsku službu poradi upoznavanja s problemima oko organizacije i izvođenja radova u zimskoj službi.

S ciljem što kvalitetnije suradnje u vrijeme izvođenja radova na održavanju cesta u zimskim uvjetima, radnom su sastanku nazočili predstavnici Policijske uprave Međimurske, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture – Inspektor za ceste, Hrvatskih cesta, jedinica lokalnih uprava i samouprava te ostalih javnih ustanova na području djelovanja Županijske uprave za ceste Međimurske županije.

– Zimska služba započinje s radom 15. studenoga kada počinje i nulti stupanj pripravnosti. Trenutno traje postava vertikalne signalizacije, dok će vozila biti spremna u vrijeme kad će to vremenski uvjeti zahtijevati. Ceste će biti čišćene prema definiranom planu, prioritetima koje svaka prometnica zahtjeva – rekla je Ljerka Cividini, ravnateljica ŽUC-a Međimurske županije.

Spremnost za najavljene nadolazeće zimske uvjete potvrdio je direktor Tegre Ivan Kolarić te Davor Horvat ispred tvrtke Pavlic-asfalt-beton. Tegra i Pavlic-asfalt-beton organizirani su tako da u zimskim uvjetima imaju svaki po jedno mjesto pripravnosti, koja ispunjavaju uvjete za boravak ljudi te obavljanje poslova za zimsko održavanje cesta, uskladištenje materijala, smještaj vozila i posebne opreme.

U mjestima pripravnosti deponirana je skladišna sol, a mjesta Cirkovljan, Vrhovljan i Gornji Mihaljevec raspolažu s 3 silosa za sol. Predviđa se potreba za 1200 tona silosne soli i 300 tona industrijske soli.

Dežurne odgovorne tehničke osobe i djelatnici u dežurstvu dužni su za vrijeme svog rada pratiti vremenske prilike i oscilacije temperature zraka pri 0 stupnjeva Celzijusa te pravovremeno organizirati obilazak cesta, a naročito kritična mjesta poput nadvožnjaka, opasnih zavoja, uspona, dionica cesta u usjecima i šumovitim predjelima.

– Približavaju se zimski uvjeti na cestama, stoga molimo vozače da se pripreme. Od 15. studenog do 15. travnja obavezna je zimska oprema odnosno ugrađene zimske gume ili ljetne s profilom 6 milimetara s pripravnim lancima. Najveći se broj prometnih nesreća događa pri prvoj poledici i snijegu, stoga upozoravamo da se krene na vrijeme i prilagodi brzina – upozorio je Siniša Šajnović, načelnik Postaje prometne policije Čakovec.

Predvidivi trošak Zimske službe planiran je na osnovu stupnjeva pripravnosti, mehanizacije radne snage te materijala koji se koristi u zimskoj službi, prema iskustvu iz prethodnih godina i godišnjem planu, a iznosi 3.000.000 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije