uspješni međimurci

Dr. Marin Smilović kliničkom radiologijom nastoji poboljšati živote pacijenata

O liječničkoj kuti sanjao je već od malih nogu. San mu se ostvario, a uz odličan rad, Marin se bori i za poboljšanje zdravstva u Hrvatskoj

Široki osmijeh, vedrina, stručnost i neizmjerna želja za pomaganjem ono je što dočeka svakog pacijenta koji se susreo s Marinom Smilovićem, doktorom medicine i specijalizantom kliničke radiologije. Osim što svoje vrijeme posvećuje pacijentima i obitelji, jednako su mu važni i kolege, ali i cjelokupna slika hrvatskog zdravstva za čije se poboljšanje pokušavao boriti već u nekoliko navrata. No ne odustaje, a kako je tek zagazio u tridesete, pred njime je, nesumnjivo, velika karijera i veliki potezi.

Gledao roditelje kako se kreću medicinom

Marin je još od malih nogu iskazivao želju da postane liječnik. Kako potječe iz liječničke obitelji, od najranijih je dana svjedočio tome kako izgleda radni dan jednog liječnika, ali i tome koliko oni mogu pomoći drugim ljudima. Roditeljski altruizam i strast koju su osjećali prema svome poslu, prešli su i na Marina pa kada je završavao svoje školovanje u čakovečkoj Gimnaziji Josipa Slavenskog, ni trenutka nije dvojio o tome da želi upisati medinicu.

Postao je student Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a iako je bila riječ o vrlo zahtjevnom studiju, danas pamti samo one lijepe trenutke.

–  Bio je to period u kojem sam upoznao ljude sa svih krajeva svijeta, a to me značajno obogatilo kao osobu. Sjećam se i noći provedenih u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici učeći za ispite, ali i naručivanja hrane u 4 ujutro i pijenja bezbrojnih kava. Bilo je tu i zabave, svirka, koncerata. Sve u svemu, studentske dane pamtim kao vrlo lijepi period svog života – prisjeća se Marin.

Odluka pala na radiologiju

Po stjecanju diplome Marin se vratio u svoj rodni grad gdje je započeo raditi na objedinjenom hitnom prijemu Županijske bolnice Čakovec. Prije tri godine počeo je pak sa specijalizacijom iz kliničke radiologije u sklopu koje trenutno radi u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu.

– Tijekom sveučilišnog studija zanimale su me razne grane medicine, no tek pri kraju mi se nekako suzio izbor na kliničku radiologiju te ortopediju i traumatologiju. Odlučio sam se za radiologiju jer povezuje dvije stvari koje volim raditi, a to su medicina i tehnologija – pojašnjava nam Marin.

S obzirom na to da se radi o dijagnostičkoj grani medicine koja uz dostupnost najmodernije tehnologije omogućuje proučavanje, dijagnostiku i terapijsku intervenciju te time olakšava cjelokupno liječenje pacijenata, Marin je u njoj pronašao sve ono zbog čega je još kao dječak sanjao o liječničkoj kuti.

–  Ova grana medicine se konstantno unaprjeđuje i uvode se razne nove tehnike dijagnostike te intervencijski postupci pa u tom smislu mogu brže, bolje i dostupnije pomoći pacijentima – napominje nam ovaj mladi specijalizant.

Borba za bolje zdravstvo

Kako trenutno radi u spomenutoj KB Dubrava, a živi u Čakovcu, radni dani počinju mu vrlo rano jer svakodnevno putuje u Zagreb. Uz nekoliko mjesečnih dežurstava, njegov se posao trenutno sastoji od rada na ultrazvučnoj dijagnostici, od UZV abdomena pa sve do Color-Dopplera nogu. 

Međutim, ni prepuni radni dani ne sprječavaju ga u tome da se bori za ono u što vjeruje i za što smatra da itekako treba poboljšanje. Naime, Marin je bio jedan od inicijatora i član organizacijskog odbora prosvjednog skupa  “Zadržimo liječnike u Hrvatskoj” održanog 3. prosinca 2016. ispred Ministarstva zdravstva. Svoj je doprinos dao i borbi medicinskih specijalizanata u Hrvatskoj, uključujući i pokretanje peticije za promjenu zakona. No kako kaže, čini se da za sada to još nije urodilo plodom, no njegov nepokolebljiv i vedar duh čvrsto vjeruje u to da se u budućnosti hrvatskog zdravstvenog sustava moraju dogoditi promjene.

Upravo ga to i motivira u svakom novom danu kada odjene svoju radnu kutu u KBC-u. Svatko tko ga poznaje zna koliko mu je važno pomagati ne samo pacijentima, nego i svim drugim ljudima s kojima dolazi u kontakt, a kako sam kaže, stoji iza toga da je pomagati drugima jedan od najsnažnijih i najpozitivnijih motiva za življenje.

Obitelj je na prvom mjestu

U svemu tome ima i neizmjernu podršku svoje supruge Melani Smilović, također liječnice koja je trenutno na specijalizaciji iz područja dječje i adolescentne psihijatrije u Kliničko-bolničkom centru Rebru Zagrebu.

– Kako smo oboje u medicini, lakše nam je što imamo jedno drugo, što možemo zajedno raspravljati o određenim problemima, što jedno drugo možemo pitati za savjet ili mišljenje, što smo jedno drugome velika podrška. Da, u vrlo smo zahtjevnim poslovima, no lakše je uz takvu partnericu – ponosno ističe Marin.

S obzirom na to da su ujedno i roditelji dvoje djece, Luke i Laure, organizacija im je ključna za svakodnevni život, a Marin svaki slobodni trenutak nastoji provesti s njima.

 – Oni su u meni probudili moj nekadašnji dječji duh. Obožavamo zajedno gledati crtiće, plesati, organizirati prave male predstave i sve ono što njih čini sretnima. Kada je god moguće, odemo i na putovanja. Nekoć sam igrao In-line hokej i svirao gitaru, ali nažalost sada se uz obveze ne stignem više time baviti. Obitelj i posao na prvom su mjestu – ističe Marin.

Po završetku specijalizacije Marin planira i dalje se obrazovati, a potom dati svoj doprinos i svome rodnom kraju.

–  Plan je da potom upišem subspecijalizaciju iz intervencijske radiologije te, nadam se, budem jedan od pionira ove vrste liječenja u našoj županiji. Nadam se da će mi se ta velika želja ostvariti – zaključuje dr. Marin Smilović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije