S LIJEVE OBALE MURE

Dvadeset godina hrvatske manjinske samouprave u Velikoj Kaniži

- Radosni smo što naši sunarodnjaci s lijeve obale Mure štuju i njeguju baštinu svojih hrvatskih predaka - kazao je zamjenik međimurskog župana Josip Grivec.

U Velikoj Kaniži (Repubilika Mađarska) u subotu, 20. listopada je svečano obilježena 20. obljetnica Hrvatske manjinske samouprave u tome gradu. Započelo je svetom misom koju je predvodio dekan donjomeđimurskog dekanata vlč. Antun Hoblaj iz Preloga. 

U ime Međimurske županije cijeloj je proslavi prisustvovao je Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije. Nakon mise su središtem grada, uz pratnju kadeta Zrinske garde iz Mutrskih Križevaca i Puhačkog orkestra iz Letenya, prošli visoki gosti i uzvanici te mnogobrojni Hrvati iz Velike Kaniže. 

Svečanost je nastavljena u lijepo uređenoj dvorani Kampusa Sveučilišta Panon u tome gradu. Na početku svečanog programa nazočne je pozdravila Marija Vargović, predsjednica Hrvatske manjinske lokalne samouprave Velike Kaniže. Tu su bili dr.sc. Mladen Andrlić, veleposlanik  Republike Hrvatske u Mađarskoj, gradonačelnik Nagykanizse Dennis Alexander, Ivan Gugan, predsjednik Nacionalne hrvatske samouprave u Mađarskoj te Peter Cseresnyés, zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Mađarske koji je u govoru posebno naglasio da mađarski i hrvatski narod žive u miru stoljećima, dijele zajedničku povijest i nasljeđe velike hrvatske obitelji Zrinski, da obje zemlje povezuje ponosno nasljeđe svojih predaka te da Međimursku i Zalsku županiju mnogo toga povezuje, a naročito Hrvati u Mađarskoj.

Vesele ga česti susreti s međimurskim zamjenikom župana što govori o dobroj suradnji i brizi Međimurske županije za dobrobit i razvoj naselja s obje strane Mure putem zajedničkih projekata. Mladen Andrlić je tom prigodom istaknuo kako čestita i zahvaljuje izvrsnom radu Manjinske samouprave, zahvaljuje na dobroj suradnji gradskih čelnika te je istaknuo kako je ta suradnja dobar primjer suživota dvaju naroda koji poštuju svoju državu gdje žive, ali i njeguju svoju tradiciju i kulturu.

Bogati višesatni program odisao je kvalitetom, ali i ponosnim hrvatskim nacionalnim nabojem. Vezano uz svečanost Josip Grivec je kazao: ‘Lijepo je bilo na ovoj svečanosti slušati naš dragi i lijepi kaj, kako na početku na svetoj misi, tako i u kasnijem programu, ponosno se orila naša pjesma, plesala kola, recitiralo, prekrasno i čestitke svima, veseli me što sam imao prilike biti mali djelić ove svečanosti, veseli me što naši Hrvati u Mađarskoj njeguju svoje korijene, svoju baštinu’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije