RADNO GASTRONOMSKI DAN

FOTO Vidovski zlatari sakupljali željezo pa si priredili kolinje

Rijetko koja udruga s područja općine Donji Vidovec, a šire, ima ovoliko široki spektar aktivnosti. Dan poslije obilježavanja 60-te obljetnice elektrifikacije Donjeg Vidovca, prionuli su tradicionalnom skupljanju starog željeza po mjestu, a oni stariji članovi su spravljali kolinje.

U cilju prikupljanja financijskih sredstava, ali i ekološkog djelovanja u mjestu, članovi Moto nautičkog kluba Vidovski zlatari počeli su 2012. godine sakupljati staro željezo. U subotu, 20. listopada došla je sada sada već uhodana sedma godina, a to rade na proljeće i jesen kada uhodana 20- člana ekipa s traktorima obilazi selo puneći na taj  način kontejner Unimer-a koji im to željezo otkupljuje. 

– I u suboti smo, kao i uvijek, napunili kontejner – kaže Dražen Lukša, jedan od pokretača akcije. Kaže kako početak nije bio lak jer ih niti jedan otkupljivač nije smatrao  ozbiljno. –  Dok sam došao u Unimer d.o.o. Čakovec tamo me Branko Gregur jedini od svih otkupljivača htio saslušati i dogovorili smo suradnju koja i danas vrijedi – dodao je Dražen.

Do kolinja je pak došlo tako jer nisu više mlada udruga, po broju godina članova, i imaju veterane koje ne opterećuju na sakupljanju željeza. – A kako ne mogu biti  mirni  došli su na ideju da prošire očuvanje tradicije na starinsko kolinje za koje su ti veterani spremni i stvarno ukusno to znaju napraviti,  dok se mi umorni vratimo “s pobiranjem železa”- pojasnio nam je naš sugovornik koji je dodao kako je ova svinja bila teška  220 kg, da još ne znaju koliko su točno količinu željeza sakupili. Ta informacija bit će poznata kroz tjedan dana. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije