POTRESNA SVJEDOČANSTVA

Žene progovorile o neugodnim iskustvima na čakovečkoj ginekologiji. Dr. Nino Škvorc: ‘Uvijek nastojimo biti profesionalni’

Stotine žena iz cijele Hrvatske anonimno su podijelile svoja iskustva iz hrvatskih bolnica. Među njima ima i žena koje su imale neugodna iskustva u čakovečkoj bolnici... - Ako je bilo nekih neprimjerenih ili neuobičajenih situacija, u kojima su se našle bolesnice, iskazujemo žaljenje - rekao nam je dr. Nino Škvorc

Udruga Roda – Roditelji u akciji u utorak je u Ministarstvo zdravstva donijela 400 svjedočanstva žena o tome kako im je “na živo” rađena kiretaža, pobačaj, aspiracija, epiziotomija ili im je šivana međica nakon poroda. 

– Ovo nije prvi put da govorimo o tome, ali se nadam da će biti zadnji i da se to neće ponoviti – rekla je Daniela Drandić iz Rode ispred ministarstva. Kaže da se radi o iskustvima u kojima su, na primjer, žene vezale rukama i nogama i nisu im rekli što će im raditi. 

Podsjetimo, nakon što je saborska zastupnica Ivana Ninčević Lisandrić javno podijelila svoje mučno i neugodno iskustvo vezano uz medicinski postupak kiretaža u splitskoj bolnici, mnoge su žene iz cijele Hrvatske odlučile podijeliti svoja iskustva vezana uz medicinske zahvate vezane uz reproduktivno zdravlje žena iz hrvatskih bolnica.

Udruga Roda odlučila je objediniti sva ta iskustva i proslijediti ih Ministarstvu zdravstva te su pokrenuli kampanju ‘Prekinimo šutnju’. U posljednjih nekoliko dana javilo im se na stotine žena iz cijele Hrvatske koje su anonimno podijelile svoja iskustva iz hrvatskih bolnica.

– Kao i u općoj populaciji, i među zdravstvenim radnicima može biti onih koji se ne ponašaju prikladno, Ako je bilo ispada, takve treba sankcionirati – rekao je ministar Milan Kujundžić i dodao da će se u nadzor ići kao i do sada.

– Sad ćemo posebno napraviti i edukaciju trudnica, da znaju što sve mogu dobiti preko HZZO-a. Čim dobijem dojavu koja ordinacija, bolnica ili liječnik, šaljem inspekciju –kazao je Kujundžić, a prenosi N1, dodajući da prve rezultate inspekcije očekuje za 10 do 20 dana. Naveo je da će inspekcija reagirati na svaku prijavu i “načelno” na svaku anonimnu prijavu.

Među ženama koje su im se javile su i žene koje su imale neugodna iskustva u čakovečkoj bolnici. U nastavku donosimo neke od njihovih potresnih priča, a koje su objavljene na Facebook stranici Udurge Roda.

Za komentar na ove optužbe zamolili smo Mr.sc. Ninu Škvorca, dr.med., Specijalist ginekologije i opstetricije i Subspcijalist uroginekologije, voditelja službe za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju u Županijskoj bolnici Čakovec.

– Vaš upit s nekoliko svjedočanstava gospođa koje su bile liječene u našoj ustanovi,  službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju Županijske bolnice Čakovec, je razmotren na stručnom kolegiju liječnika s glavnim sestrama odjela.

Provjerom knjige pritužbi, ili eventualnim usmenim pritužbama, prema voditeljima odjela, nismo zaprimili slične pritužbe. U postupcima se nastojimo pridržavati postupnika za procedure i pridržavamo se najbolje moguće stručne prakse u datim mogućnostima.

Ovisno o pojedinim postupcima koji se rade, bolesnice se obavještavaju usmeno i pismovno na njima razumljiv način i nakon toga daju informirani pristanak za svaki pojedini postupak. Ovisno o procjeni i mogućnostima (dostupnost liječnika – anesteziologa), primjenjuje se određeni tip analgezije/anestezije, kako bi svaka radnja bila što bezbolnija.

U radu nastojimo biti profesionalni i s empatijom prema bolesnicama. Ako je bilo nekih neprimjerenih ili neuobičajenih situacija, u kojima su se našle bolesnice, iskazujemo žaljenje – rekao nam je dr. Nino Škvorc.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije