druga strana priče

Josip Balog o romskoj problematici: ‘Narodi moraju surađivati’

- Učenje i usmjeravanje Roma od djetinjstva jedina je prevencija za sva kaznena djela - kaže Josip Balog. Traži financijsku pomoć za provođenje programa predškolske igraonice čiji je autor njegov otac

Potresen čestim vijestima o maloljetničkoj delinkvenciji i kriminalnim radnjama pripadnika romske nacionalne manjine na području Međimurske županije, naš 34-godišnji čitatelj Josip Balog odlučio je za javnost progovoriti o očevoj i vlastitoj viziji u nadi da će netko čuti njegov glas.

Josip Balog iz Lončareva naselja kraj Podturna svom je narodu poznat kao dugogodišnji aktivist u rješenju problema romske zajednice, član je Romske udruge na području Međimurske županije i djeluje u Vijeću romske nacionalne manjine Općine Podturen. Njegov je cilj boriti se za sinergiju dvaju naroda, poput one koja postoji u susjednoj Sloveniji. Kako kaže, u ovakvim okolnostima problemi rastu iz dana u dan, a ne mogu se razriješiti bez suradnje većinskog naroda s Romima.

Situacije kojima pripadnici romske nacionalne manjine opterećuju većinu, uvelike bi se izbjegle da im je od malih nogu pružena prilika učenja i usmjeravanja. Obrazovanje mladih Roma pridonijelo bi i rješenju problema nedostatka radne snage u građevinarstvu, prometu i industriji.

– Nužan je pristup korijenu i samoj biti problema. Učenje i usmjeravanje Roma od djetinjstva jedina je prevencija za sva kaznena djela. To je ono što želimo ostvariti, ali naravno, ne možemo sami. Želimo razvijati suživot s većinskim narodom, na civiliziran način, što je nemoguće realizirati bez suradnje. Želimo da naša djeca imaju bolju budućnost – rekao je Josip.

Njegov je otac autor hvalevrijednog projekta, programa predškolske igraonice u romskom naselju Lončarevo pokrenut s ciljem da na pravilan način educiraju djecu od najranije dobi te ih pripreme za osnovnu školu, koju će polaziti u zajednici s većinskim narodom. Naglasak je na učenju hrvatskog jezika, koji romskoj djeci od početka školovanja predstavlja najveću barijeru u obrazovanju.

– Osim upoznavanja hrvatskog jezika, program ‘Korak Naprijed’ uključuje i sve što je potrebno budućem školarcu da redovnu nastavu prati uz rame s ostalom djecom. Uključuje upoznavanje s hrvatskim običajima i kulturom, učenje o suradnji, društvu, rastu, razvoju i slično, a zamišljen je da educira i roditelje. Program smo provodili u sklopu Romske udruge u Lončarevu naselju, gdje su djeca, u skupinama od 2 godine do 5 i od 5 do 7 godina, pokazala zavidne rezultate. Postojale su tu i ostale predškole za Rome na području Međimurske županije, no nisu se razvijale, već su zamrle. Ono što tražimo je financijska pomoć za naš projekt, jer sve ostalo je već riješeno i odobreno za provođenje programa – dodao je.

Kao predstavnik romske nacionalne manjine, županijskoj samoupravi želi poručiti da su pripadnici romske nacionalne manjine nezadovoljni povratnim reakcijama vlasti oko rješenja problema s kojim se svakodnevno susreću. Kako ističe Josip, da su prijedlozi koje su ponudili bili prihvaćeni na vrijeme, današnje opterećenje koji Romi vrše na većinsku zajednicu ne bi bilo prisutno.

– Sredstva za program edukacije romske djece, koja su dobile škole s područja u kojima stanuju Romi, ne mogu biti pravilno usmjerena bez da smo mi uključeni u provođenje, stoga nisu pokazala rezultate. Ako nastavimo ovim putem, naša će se djeca i dalje smatrati nesposobnima jer ovakvim radom ona to i postaju te su na teret državi. Ne završavaju škole, nego pune zatvore pa i tamo postaju teret drugima. Ne tražimo samo prava, već želimo prihvatiti i obveze. Nismo objekt pa da se o nama raspravlja, već subjekt s kojim treba surađivati – rekao je Josip Balog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije