BIKE FOR EUROPE

Prekogranična biciklistička tura 21. rujna povezana sa Sajmom sigurnosti i prevencije

Projekt međunarodnog značaja podupiru brojne međimurske institucije te gradovi Čakovec. Mursko Središće i Prelog, a glavni organizatori i nositelji su ZZJZ Međimurske županije i PU Međimurska

Marna Payerl-Pal, dr. med, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Marija Prekupec, dipl. med,.techn iz Djelatnosti za javno zdravstvo i Irena Branović, policijska službenica za preventivu u cestovnom prometu PU međimurske na današnjoj konferenciji za medije, svaka u svom segmentu djelovanja i odgovornosti, govorile su o aktivnostima u Međimurskoj županiji u sklopu ‘BikeForEurope’ projekta NowWeMOVE kampanje i 5. Sajma sigurnosti i prevencije.

Bike ForEurope je projekt Međunarodne organizacije za sport i kulturu(ISCA) iz Kopenhagena, koji ima za cilj promicanje biciklizma kao održivog i aktivnog oblika prijevoza, vrlo povoljnog utjecaja na zdravlje, velikog potencijala za međunarodnu suradnju, istaknula je Payer-Pal te dodala kako je to projekt NowWeMOVE kampanje koju jeISC pokrenula 2012. godine s ciljem uključivanja 100 milijuna građana Europe u sport i tjelesnu aktivnost do 2020. Godine, a sufinanciran je u sklopu Erasmus+ programa EU i dio je Europskog tjedna sporta.

Doktorica je naglasila kako će u cilju podrške BikeForEurope projekta u petak 21 rujna Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s PU međimurskom uz pokroviteljstvo Međimurske županije te gradova Čakovca, Murskog Središća i Preloga u tim sredinama organizirati biciklističke ture  s ciljem povezivanja tih gradova, a u njima će se istovremeno organizirati ‘Biciklijada za najmlađe’.

O tehničkim detaljima događaja govorila je Marija Prekupec. Rekla je kako će se manja skupina biciklista, sastavljena od predstavnika PU međimurske, Zavoda za javno zdravstvo MŽ, Zavoda za hitnu medicinu MŽ, GDC Čakovec, Doma zdravlja Čakovec Međimurske županije te spomenutih gradova i Zajednice sportskih udruga Čakovec, njih 35 proći biciklima najprije put Preloga do M. Središća, a potom od M. Središća do Čakovca kako bi završetak biciklističke ture bio na Sajmu sigurnosti i prevencije koji će se ove godine održati u čakovečkoj Graditeljskoj školi.

Gledajući na satnicu, biciklistička tura će u 9,30 krenuti iz Preloga, oko 10,30 bi trebala stići u M. Središće odakle će u 11 sati krenuti na Sajam sigurnosti u Čakovec gdje bi trebali biciklisti biti u podne.

– Kada je riječ o ‘Biciklijadi za najmlađe’, čiju će organizaciju pomoći gradovi, TZ-e, dječji vrtići DND i druge institucije, rekla je Prekupec i dodala kako joj je cilj podučiti djecu o sigurnosti vožnje biciklima, ali im i ukazati n važnost tjelesnih aktivnosti.

Kako je osnovni cilj promicanje biciklizma PU međimurska će biti ta koja će ukazivati na njegovo sigurno korištenje i sudjelovanje njime u prometu, kazala je Irena Branović, opetovano istaknuvši edukaciju za najmlađe u tri spomenuta grada, a koju će održati službenici PU međimurske.

Istaknula je kako će glavni dio osposobljavanja bit će u Čakovcu u  21. rujna između 12 i 12:30 sati u Športskoj ulici na poligonu za osposobljavanje pješaka i vozača bicikla. Tu će biti stotinjak djece s policijom.

– PU međimurska u suradnji s Vijećem za prevenciju MŽ, Vijećem za prevenciju Grada Čakovca, sportskim i obrazovnim ustanovama i institucija, privatnog sektora iz područja sigurnosti, udruga MŽ, susjednih policijskih uprava te Ravnateljstvo policije organizira peti po redu Sajam sigurnosti i prevencije u petak 21. rujna od 10 do 16 sati u Sportskoj dvorani Graditeljske škole u Čakovcu i na prostoru SRC Mladost, podvukla je Branović dodavši kako će se u sklopu Sajma provodit će različite preventivne aktivnosti policije i partnera. One su prije svega namijenjene učenicima i njihovim roditeljima, nastavnicima i javnosti u cjelini.

– Cilj je ove akcije predstavljanje policajaca kao prijatelja,pomagača, jačanje kvalitetnije suradnje policije i lokalne zajednice, prezentacije preventivnih aktivnosti koje provodi policija te prezentacije rada i preventivnih aktivnosti svih izlagača na sajma, posebno je kazala te istaknula kako je ovakav tim Sajma jedinstven u RH, a građanima omogućuje da se na jednom mjestu upoznaju sa širokim rasponom preventivnih aktivnosti, a time utječu na održavanje povoljnog stanja sigurnosti.

Vezano uz to je istaknula kako stanje sigurnosti u Međimurskoj županiji u cestovnom prometu nije dobro, nije dobro niti u RH što govori broj povećanja smrtno stradalih osoba, u RH je u nešto većem broju, dok na PU međimurske bilježimo jednu smrtnu stradalu osobu više u odnosu na prošlu godinu.

– Koristim prigodu da pozovem sve građane da se uključe u akciju, da dođu na poligon, da se upoznaju sa sadržajem Sajma, da se upoznaju s korisnim savjetima koji im mogu poslužiti da možda budu bolji vozači, da možda budu kvalitetniji sudionici u cestovnom prometu. Bit će nekih novosti u odnosu na prijašnje godine i neka one budu iznenađenje, završila je s pozivom na skup Irena Branović. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije