Veselo je ovih dana u međimruskim vinogradima, a bit će i vhunskog vina
Druge rujanske subote i nedjelje istinski je započela ovogodišnja berba grožđa u svim dijelovima Međimurja, premda treba naglasiti kako nije pobrano sve grožđe i kako su uglavnom brali ‘vikendaši’, te rane sorte, vodeći međimurski vinogradari.
Činjenica je kako je u štrigovskom kraju berba popraćena gorčinom prouzročenom bolešću trsova od zlatne žutice, premda nema panike niti strašnih gubitaka. S druge strane u svetomartinskom vinogorju berba protiče ili je protekla u sjajnom ozračju, jer zlatne žutice nema, premda naznake postoje. Naš portal pozvan je na dvadesetak berbi, potpisnik ovih redaka pohodio je njih 11, a zabiliježio fotoaparatom dvije u Gornjem i Donjem Koncovčaku. Dalje i više nije se moglo.
Berbe obitelji Baumgartner iz Svetog Martina na Muri i obitelji Tkalec iz Peklenice i Šenkovca bijahu nam posebno zanimljive, jer kod prvih je bila prva ‘ful’ berba u četvrtoj godini starosti sorte laški rizling, a kod drugih opet sorti prvoklasnog grožđa. Berba kao iz snova, berači iz prijateljstva i rodbine, dakle bez novčane naknade, jela kao u pričama iz davnina, mošt od 16 eksla slatkosti nadalje, kiseline od 7-8 posto, okrijepa kao iz snova. U punoj radosti obraše se vinogradi u Koncovčakima, gornjim i donjim i drugim bregovima od Baloga, preko Kapelščaka do opjevanog Venca. I veli na kraju Ivek Goricaj iz Nedelišća.
– ‘I reći Ti Štefek ve meni, kak nek doktori zabraniju piti, ako se mi od kupice nedamo?!’. ?Je, kad je v kupici takša dobrota, teško je i doktorima proti biti’, odgovorih, a već su drugi zvali na ‘koštaje’. A Branimir Jakopić, mi veli kako će se o ovogodišnjim berbama dugo govoriti, jer iznjedrena bi mogla biti povijesno kvalitetna vina. Grožđe za pjenušce već je pobrano, a kažeju se izborne i kasne berbe, a snuju ledene. Jer kako je ljeto vruće bilo, tako bi hladna zima mogla biti. Raj za bobice koje će se zalediti na trsovima.