SELFDEFENSE MEĐIMURJE

Prvi Centar za samoobranu u Čakovcu otvara svoja vrata: Predstavljamo Antu Goleša, trenera samoobrane i voditelja radionica

- Ono što me inspirira i pokreće su odlični rezultati koje polaznice ostvaruju nakon nekoliko mjeseci vježbe, kao i osjećaj pripadnosti koji dijelimo kao jedna velika obitelj - kaže Ante Goleš

Nasilje nad ranjivim skupinama društva sve je češće, a statistika pokazuje kako svaka treća žena u Hrvatskoj trpi isto. Slučajevi fizičkog kao i emocionalnog napada, provala u domove i krađa u trgovinama gotovo su svakodnevno prisutni u našoj županiji.

Potaknut zastrašujućim činjenicama te prizorima nasilja nad ženama s terena, policijski službenik Interventne jedinice Policijske uprave međimurske Ante Goleš, ujedno i predsjednik Udruge Selfdefense Međimurje, odlučio je stečeno znanje i vještine samoobrane prenijeti što većem broju stanovnika Međimurja i šire.

Tako će 1. rujna Čakovec postati bogatiji za još jedno kvalitetno edukacijsko mjesto – prvi Centar za samoobranu na ovim prostorima. Povodom otvorenja odlučili smo vam ukratko predstaviti ovog predanog entuzijasta, voditelja radionica i treninga samoobrane te njegov način rada.

Iza njega su brojne godine nadograđivanja znanja i tehnika

Osnivač prvog Centra za samoobranu, 31-godišnji Ante Goleš iz Savske Vesi, nakon završene srednje škole upisao je Policijsku akademiju u Zagrebu, a sada već 10 godina radi kao policijski službenik Interventne jedinice policije gdje je 2015. godine proglašen najpolicajcem Međimurja. Također, instruktor je fitnessa te apsolvent stručnog studija kriminalistike.

Od 2013. do 2015. godine sa svojim je partnerom sudjelovao na regionalnim i međunarodnim natjecanjima u pokaznim vježbama iz tehnika fizičkog sprječavanja nasilničkog ponašanja za policijske službenike interventnih jedinica u Republici Hrvatskoj gdje su ostvarili izvrsne rezultate.

Iza njega su i tri godine održavanja samostalnih radionica na brojnim lokacijama naše županije, dok od rujna 2017. godine djeluje u sklopu udruge Selfdefense Međimurje čiji je osnivač. Tečajevima osnovnih elemenata samoobrane prisustvovalo je i Društvo socijalnih radnika Međimurja, pet čakovečkih srednjih škola u sklopu projekta ‘Aktivni mladi protiv nasilja’ udruge Zora te osobe treće životne dobi Doma za starije i nemoćne osobe Novinščak. Ti elementi obuhvaćaju više borilačkih vještina poput krav mage, kickboxa, goshin jujitsa, tajlandskog boksa, hapkida kao i juda.

– Osim znanja o fizičkim vježbama, povremeno polaznicima radionica držim i edukacije gdje primjenjujem stečeno znanje iz socijalne psihologije. To uključuje savjete o pravilnom odgoju i prevenciji nasilja unutar obitelji, češćem i kvalitetnijem razgovoru kao rješenju problema, pojašnjenja čovjekovog ponašanja u odnosu s kriminologijom te proučavanje počinitelja kaznenih djela, ispričao nam je Ante koji svoje znanje redovito upotpunjuje i internetskim izvorima.

Posvećenost i individualan pristup svakom polazniku

Njegovi su treninzi bazirani na obučavanju i usavršavanju obrana od najčešćih napada kojima se susrećemo u svakodnevnom životu te podizanju motoričkih sposobnosti, kondicije, eksplozivne snage, agilnosti i izdržljivosti. Provođenjem radionica i treninga, Ante će obučavati žene, ali i muškarce.

Podizanje samopouzdanja, kako kaže, vrlo je bitan početni korak samoobrane kao i često verbalno bodrenje te buđenje vlastite snage i sposobnosti.

– Brojni smatraju kako se na ovakvim radionicama radi samo na fizičkoj pripremi, no vrlo je bitno pružiti emocionalnu podršku, pogotovo ako je u pitanju žena koja je žrtva nasilja. Nakon uvodnog individualnog razgovora, polaznicima pristupam na vrlo opušten prijateljski način – dodaje.

Ante također ukazuje na činjenicu da se pravilnom tehnikom onaj slabiji može obraniti od fizički jačeg protivnika, a poželjno je i realno sagledavanje vlastitih prednosti i nedostataka te pobijanje stereotipa o ženama kao slabijem rodu.

Otvorenje novog Centra za samoobranu Čakovec

Novi i uvelike prošireni Centar za samoobranu nalazi se u poslovnom centru Aurora na lokaciji Franje Punčeca 2 u Čakovcu, a svoja vrata otvara 1. rujna u 14 sati. Novi će prostor sadržavati boksačko odjeljenje s osam stanica za vježbu udaračkih tehnika, veću količinu fokusera za tehnike odgurivanja te velik prostor za kardio vježbe kao i ostalu potrebnu opremu i rekvizite. Isto tako, u planu za novi Centar za samoobranu su i radionice osnova juda za početnike.

– Temelji novog centra su podizanje svijesti o prisutnosti nasilja u društvu te edukacija obrane od opasnih situacija kao i izbjegavanje mogućih napada. Ono što me inspirira i pokreće su odlični rezultati koje polaznice ostvaruju nakon nekoliko mjeseci vježbe kao i osjećaj pripadnosti koji dijelimo kao jedna velika obitelj. Također, ako obukom spasim barem jednu potencijalnu žrtvu, nisam uzalud živio – poručuje za kraj.

Ante će u rujnu objavljivati informativne članke na temu samoobrane, stoga svakako pratite naš portal. 

Upisi na radionice za nove grupe traju tijekom cijelog rujna, a treninzi s novim početničkim grupama počinju već 3. rujna. Također, pratite i Facebook stranicu našeg portala jer, povodom otvorenja, Centar za samoobranu Čakovec čitatelje će darivati s čak osam besplatnih članarina za mjesec rujan!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije