JEDINA U MEĐIMURJU

U Općini Orehovica komunalni red provodi čvrsta ženska ruka

Naša sugovornica Anita Požgaj Vidović, komunalna redarica u Općini Orehovica najavila je opomene i mandatne kazne. Kaže kako je to dovoljno i za malo savjesne ljude, no isto tako neće trpjeti 'muljanja'

Općina Orehovica je na svojim službenim stranicama prije nekog vremena je istaknula: “Uz sve je vrlo bitno i napomenuti da je Općina Orehovica zaposlila komunalnog redara koji će brinuti o održavanju komunalnog reda na području Općine. Uz to će pratiti pridržavaju li se poljoprivrednici agrotehničkih mjera usvojenih od strane Općinskog vijeća, a osobita pažnja će se usmjeriti pravilnom korištenju poljskih putova i nerazvrstanih cesta na katastarskim česticama koje pripadaju Općini Orehovica. Također će se brinuti da se mještani pridržavaju reda, da se što efikasnije riješi problematika napuštenih pasa, ali i zapuštenih ili nedovoljno očišćenih zemljišta i divljih odlagališta.”

Sprovede li se sve to u zbilju držimo kako bi ova lokalna sredina mogla biti svrstana u red vodećih u Međimurskoj županiji. Reći će neki, na papiru to nije niti tako zahtjevno, a kako će to biti u zbilji brinut će Anita Požgaj Vidović, 28-godišnja magistra inženjerka geotehnike iz Draškovca, čiji su korijeni iz obližnjeg Podbresta, sredine blizu njezinog radnog mjesta. Naziv radnog mjesta je komunalni redar.

– Prijavila sam se na natječaj za posao komunalnog redara jer sam bila nezaposlena i nisam mogla pronaći posao u struci i spletom okolnosti pojavilo se radno mjesto komunalnog redara te sam smatrala da bih se mogla dobro snaći u ovom poslu jer volim dinamiku i različite situacije koje ovo radno mjesto pruža, objasnila je način na koji je došla na ovo radno mjesto, a prije toga je tri godine radila na poslovima legalizacije u Međimurskoj županiji, -Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Ispostava Prelog.

Što vam je ostavio, što se tiče komunalnog reda, vaš prethodnik?
– Posljednji komunalni redar na Općini Orehovica radio je prije dosta godina, a u međuvremenu se i zakonska regulativa u vezi komunalnog redarstva dosta promijenila pa praktički krećem ispočetka, kaže i dodaje kako se je, od lipnja kada je zaposlena, uvjerila kako je posao dosta zahtjevan, dinamičan i nikada nije dosadan.

– Svaki dan se sastoji od novih izazova i novih situacija, potkrepljuje svoju tvrdnju.

Poslovni prioriteti su vam?

– Najvažnija zadaća u ovom trenutku je što brze i efikasnije riješiti problematiku napuštenih psa te problematika odlaganja otpada za to neprimjerena mjesta – vodotoke i šumarke, pošto se iz proračuna Općine izdvaja dosta financijskih sredstava za uređenje poljskih putova ,a isti se od pojedinaca uništavaju donošenjem zemlje i raslinja te će se vlasnicima izdavati nalozi da to očiste odnosno ako to ne urade bit će kažnjeni, rezolutno će.

Kada i kako ćete je riješiti?

– Problematika napuštenih psa rješava se od srpnja 2018. u sklopu Projekta kastracije psa u romskom naselju u kojemu je udomljeno i zbrinuto oko 180 pasa a i dalje se prati situacija sa psima lutalicama, dok se problematika nelegalnog odlaganja otpada rješava mjerama u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Odlukom o komunalnom redu u što spada pojačani nadzor te uspostava sustava za zaprimanje informacija o nelegalno odbačenom otpadu, a za one koji ne poštuju Odluku o komunalnom redu, koji svoj otpad ne predaju koncesionaru bit će sankcionirani u skladu s Odlukom odnosno morat će platiti kaznu, najavila je.

Kako ste prihvaćeni od strane žitelja?

– Smatram da su me mještani Općine dobro prihvatili, i iako sam tek kratko na ovom radnom mjestu, postoji izuzetno dobra međusobna suradnja, zadovoljno će.

Nešto više o komunalnom redu u romskom naselju Orehovica?

– Najveći problemi u romskom naselju su psi lutalice i zbrinjavanje otpada. Problematiku pasa lutalica sam u većoj mjeri riješila, dok još uvijek postoji problem zbrinjavanja otpada. Naime, prosječna zapreminska masa mješovitog komunalnog otpada u romskom naselju 2-3 puta je veća u odnosu na ostatak naselja Općine Orehovica, iako su stanovnici romskog naselja za takvu predanu količinu imali povlaštenu cijenu svega 25,00 kuna mjesečno ali nisu plaćali svoje obveze prema koncesionaru pa se stoga prešlo na prikupljanje MKO kupnjom vreća što predstavlja problem jer se iste ne predaju koncesionaru već završavaju u prirodi što je čest slučaj. Od 1.11.2018. sva kućanstva u romskom naselju morat će zadužiti kante kao i sva kućanstva većinskog stanovništva, iznijela je problematiku.
Kako ćete u narednom radu uspostaviti komunalni red?

– Za svaku prijavljenu ili uočenu nepravilnost šalju se opomene i ukoliko se stranke ogluše na opomenu izreći se mandatna kazna ili provesti druge mjere u skladu sa zakonskim propisima, njezina je najava.

Efikasnost opomena?
– Smatram da je efikasnost opomena u većini slučajeva vrlo dobra te stranke uklone nepravilnosti, kaže zadovoljna.

Suradnja s ostalim zaposlenicima u JUO Općine?

– Suradnja između ostalih suradnika i mene je vrlo dobra, a posebno suradnja s načelnikom koji je najviše upoznat s problematikom /komunalnim (ne)redom na području Općine Orehovica zbog višegodišnjeg iskustva , te mi pomaže i upućuje me na rješavanje određenog problema, kaže za kraj i dodaje kako bi voljela da takva suradnja ostane.

I za kraj, ljude zanima kakvi ste karakterno?

Držim da sam čvrsta i odlučna, kaže kratko.

Mi ćemo dodati, upravo takva kakvu zahtjeva njezino radno mjesto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije