LIJEPA GESTA

FOTO Svetomarski umjetnik Franjo Mustač – Medarov besplatno uresio dio pročelja mrtvačnice u Svetoj Mariji

Izvedba slike je realistička u tehnici akrila, a Franjo ju je radio tjedan dana, svakodnevno po osam sati.

Etapno uređenu mrtvačnicu u Svetoj Mariji, koja se koristi za pokojnike Svete Marije i Donjeg Mihaljevca, odnedavno resi Isusova slika koju je izradio mjesni slikar Franjo Mustač Medarov. Toj slici je prethodila slika koju je znatno ranije izradio također mjesni umjetnik Josip Rochus Pongrac. Ta se je slika morala prekriti jer je na pročelje stavljen sloj zaštite glede energetske zaštite objekta.

 – ‘Mir vama’ su prve riječi koje je izgovorio Isus kada se poslije uskrsnuća pokazao svojim učenicima, a takva poruka ispisana je na vrhu slike između njegovih raširenih ruku i svojevrsna je poruka onima koji počivaju na tom groblju, a mogla bi se odnositi i na živuće, žitelje Donjeg Mihaljevca i Svete Marije pa ne bi bila pogreška da je pisalo i ‘mir među vama’ – rekao je Franjo i dodao kako bi se ta poruka mogla prokomentirati kao prevazilaženje nesuglasica koje su nerijetko bile između “gornjana” i “donjana” (op. a. žitelja Svete Marije i Donjeg Mihaljevca).

Dodao je, kako je osnovna zamisao slike bila poruka pomirenja. Na dnu slike nalaze se crkve oba naselja koje simboliziraju zajedništvo, zajedničku pripadnost Župi i Općini. Ista takva slika Isusa se nalazi u našoj župnoj crkvi na stropu odmah kada uđe u crkvu na velika vrata. Izvedba slike je realistička u tehnici akrila. Franjo ju je radio tjedan dana, svakodnevno po osam sati.

U svezi ovog lijepog dara, općinska načelnica Đurđica Slamek je rekla: – Ja nisam birala što će biti naslikano, nisam htjela. Dala sam našem župniku (op. a. vlč. Pavao Markač) i Franji da se dogovore što će se naslikati. Franjo je sliku naslikao besplatno za mještane, za Župu i Općinu. Općina je samo kupila potrebit materijal.

Općina njegov trud nije zaboravila pa mu je na svečanoj sjednici  Općinskog vijeća Svete Marije prošli tjedan uručena prigodna nagrada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije