RADOVI U PUNOM JEKU

FOTO Rekonstrukcija Starog grada Zrinskih već otkriva prve čari nekadašnjeg načina gradnje

Radi se o projektu koji će obuhvatiti cjelokupnu obnovu kompleksa Staroga grada Zrinskih, ali i znatno proširenje sadržaja u okviru Muzeja te u dvorcu i fortifikaciji

Krajem lipnja 2018. godine započeli su pripremni radovi projekta fortifikacije Starog grada u Čakovcu, najvrjednijeg kulturno-povijesnog spomenika u Međimurju. Parkiralište muzeja zatvoreno je 18. lipnja ove godine, a kako kaže ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, radovi na obnovi fortifikaciji u punom su jeku.

– U samim počecima ograđeno je mjesto parkirališta u blizini muzeja poradi aktualnog rada na iskopu uz temelje bedema i barokne zgrade u svrhu pilotiranja temelja. Prilikom iskopa nađeni su lukovi u donjem dijelu zida što su zapravo konstruktivna rješenja rasterećivanja gornjega zida. Nakon toga slijedi rekonstrukcija bedema i unutarnjih zidova, a sve radove budno prati nadzorni arheolog i konzervatori iz Varaždina – poručuju iz Muzeja Međimurja Čakovec. Podsjetimo, radi se o projektu koji će obuhvatiti cjelokupnu obnovu kompleksa Staroga grada Zrinskih, ali i znatno proširenje sadržaja u okviru Muzeja te u dvorcu i fortifikaciji.

Projektom će se rekonstruirati fortifikacija Starog grada u Čakovcu i revitalizirati u suvremeni muzej nematerijalne baštine. Građevinskom obnovom spasit će se od propadanja fortifikacija koja je kulturno dobro pod preventivnom zaštitom (kompleks Starog grada Čakovec, dio čega je i fortifikacija, zaštićeno je kulturno dobro od nacionalnog značaja).

U obnovljenu fortifikaciju smjestit će se prostor muzeja nematerijalne baštine Riznice Međimurja koji će sadržavati 9 muzejskih jedinica: demografija, školstvo, jezik i glazba, ples i glazbeni sastavi, zanati vezani za nematerijalnu baštinu, međimurski mitovi i legende, zatvorenici u fortifikaciji kroz različita povijesna razdoblja, progoni vještica, obrambeni sustav. Osim klasične muzejske postave, planirani su moderni digitalni prikazi (3D mapping, hologrami, multimedijski efekti).

Cijeli muzejski postav i popratni sadržaji bit će prilagođeni osobama s invaliditetom što ovaj projekt čini posebno atraktivnim. Ukupna vrijednost projekta i iznos sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) iznosi 40.802.742,56 HRK, od čega je sufinanciranje EU u iznosu od 34.682.280,40 HRK. Razdoblje realizacije cijelog projekta predviđa se za svibanj 2020. godine. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije