PEDOFILI VREBAJU

Spolno zlostavljano svako peto dijete: Pedofili vrebaju na internetu, ali i svugdje oko nas

Većina žrtava koje su u djetinjstvu prožive spolno zlostavljanje iskazuju da nemaju normalan život, oduzeto im je djetinjstvo, a posljedice su cjeloživotne

Svima nam se zasigurno srce sledi kada čujemo ili pročitamo neki članak o nekom novom slučaju pedofilije. Mladi sve ranije počinju koristiti internet i komunikacijske platforme, na kojima pedofili često vrebaju, ali i svugdje oko nas.

Pedofilija pripada u skupinu parafilija, odnosno poremećaj seksualnih sklonosti. Pedofili su osobe koje seksualno uzbuđenje postižu fizičkim i seksualnim kontaktom s djecom pubertetske dobi, te često uključuje diranje genitalija, a ponekad i penetraciju. Ovakav poremećaj se najčešće pojavljuje kod muškaraca i vrlo rijetko se javlja kod žena. Ovo temu, ali i izdvojene slučajeve zasigurno poznaju Anita Papa, predsjednica i Marija Plavotić, potpredsjednica Udruge za zaštitu i pomoć žrtvama pedofila – Udruga Lavice, osnovane 27. siječnja 2017. godine u Zagrebu.

– O učestalosti pedofilije zna se vrlo malo, no statistike nam ukazuju da je svako peto dijete u Hrvatskoj spolno zlostavljano, te da u gotovo 90 posto slučajeve dijete poznaje pedofila. Da bi itko shvatio zašto je važna zaštita djece od spolnog zlostavljanja, važno je naglasiti posljedice koje su fizičke, socijalne i psihičke – tjelesne ozlijede, neželjena trudnoća, zaraze te stigmatizacija, etiketiranje i odbačenost osobe u društvu, te velike mentalne poteškoće – progovara za eMedjimurje.hr Marija Plavotić, potpredsjednica Udruge Lavice.

Većina žrtava koje su u djetinjstvu prožive spolno zlostavljanje iskazuju da nemaju normalan život, oduzeto im je djetinjstvo, a posljedice su cjeloživotne. Od početka rada osnivačice udruge, među kojima je i sadašnja predsjednica udruge Anita Papa, uvjerile su se da su pošasti ovog monstruoznoga nasilja dalekosežno veći, te da je potreba za udrugom koja se bavi pomoći žrtvama pedofilije prijeko potrebna. U prvih mjesec dana od osnutka udruga je primila pedesetak anonimnih prijava.

– U listopadu 2016. godine starija muška osoba putem fejsa stupila je u kontakt s djecom ispod 15 godina starosti. Slala im je grozne poruke, uslijedili su pozivi, fotografije, video uradci, skidanje, pokazivanje spolnih organa, pozivi na samozadovoljavanje. Nitko nije htio pomoći gospođi koja je to otkrila, te je nekoliko roditelja, među kojima su i osnivači udruge, reagiralo i objavilo da se javno dijeli informacija o pedofilu i zlostavljanju djece. Upravo je tada situacija  bila jasna, da u Hrvatskoj nema nikoga tko bi hitno reagirao i pomogao, te se osnovala ova udruga s tim ciljem – izjavljuje Anita Papa. To se ne događa nekome drugom, nego i u našem gradu, u našoj državi i obiteljima!

Najvažniji ciljevi Udruge Lavice jest zaštita djece od pedofilije i osvještavanje javnosti, roditelja, medija  institucija i uopće cjelokupnog društva. Udruga se zalaže za strožije kazne i primjenu svih zakona ključnih za zaštitu djece, prevenciju zlostavljanja, detekciju pedofila njihovo žurno, pravodobno i adekvatno procesuiranje.

– Na žalost seksualno nasilje nad djecom još je uvijek tabu tema i izaziva nelagodu i zgražanje cjelokupne javnosti, a mnogi su na žalost “gluhi” za potrebu zaštite djece. Društvo se zgražava na samu riječ pedofil radi čega dolazi do prešućivanja i ne pružanja pomoći žrtvama. Upravo je cilj naše Udruge Lavice osvješćivanje cjelokupnog društva, svaki pojedinac odgovoran je prijaviti spolno zlostavljanje ako ima saznanja da se to događa nekom djetetu. Samu sumnju potrebno je ispitati i ne okretati glavu jer time možda ostavljamo bespomoćno dijete koje se ne može samo obraniti od pedofila u mučnom spolnom zlostavljanju koje ima stravične posljedice za cijeli život – govori nam Marija.

Od osnivanja Udruga Lavice uspješno je ostvarila komunikaciju i suradnju s odgovornim institucijama Republike Hrvatske koji su uključeni u procesuiranje prijave spolnog zlostavljanja djece, sudjelovala u Tematskoj Sjednici Sabora/Sigurnost djece na internetu. Udruga je aktivno angažirana u zastupanju i zauzimanju prava žrtava u pojedinim slučajevima slanjem dopisa prema Uredu pravobraniteljice, Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, prema Ministarstvu pravosuđa, Ministarstvu branitelja, CZSS, Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Vladi i Saboru, Crkvenom vrhu Republike Hrvatske, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Udruzi za žrtve i svjedoke, suradnja s Hrvatskim helsinškim odborom za ljudska prava itd.

– Trenutno se u registru pedofila nalazi preko 1500 ljudi, ali prema nekim statističkim informacijama ta brojka je deset puta veća. Podaci iz 2016. nam ukazuju da je bilo 848 prijava spolnog iskorištavanje djece, dok je samo godinu dana kasnije taj broj porastao preko 900 prijava. Pedofilima se ne smije omogućiti rad s djecom, a jednom osuđeni pedofili nikada se ne smiju brisati iz registra, jer se u većini slučajeve radi o recidivistima – zaključuje predsjednica udruge Anita Papa.

– Ako sumnjate na spolno zlostavljanje u svojoj okolini uvijek se možete javiti s upitom što poduzeti i kome se obratiti za pomoć, sigurnost naše djece u Hrvatskoj je najvažnija i mi smo svi kao društvo odgovorni za njihovo sigurno, zaštićeno i bezbrižno odrastanje – poručuje Marija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije