DOMAĆE JE IPAK NAJBOLJE, ALI...

Čakovečki sajam: Tradicija je tu, no je li isplativa?

'Oni koji se pojave na sajmu većinom šeću, raspituju se o proizvodima i cijenama, no sada se puno rjeđe pronađe netko će izabrati domaće i nešto skuplje umjesto onog jeftinijeg u dućanima'

Srijeda u Čakovcu već je poznata kao dan u tjednu kad se mnoštvo slijeva na sajam gdje se isti na toj lokaciji nalazi već više od dva desetljeća.

Rukotvorine, svježe i domaće voće i povrće, orašasti plodovi kao i cvijeće, odjevni predmeti i slični proizvodi nalaze se na istim mjestima svake srijede, a neki su proizvođači tu od samih početaka kao nasljednici baka, djedova i svojih roditelja.

Upitate li proizvođača ili uzgajivača, koji svoje proizvode nudi na čakovečkom sajmu, je li zadovoljan prodajom i cirkulacijom ljudi, često možete čuti kako to više nije kao nekad i da ozbiljno razmišljaju o odlasku iz države.

Činjenica je kako je njihova proizvodnja nekad bila u mnogo većoj mjeri traženija i da je sajam brojio više proizvođača i posjetitelja jer sada je najveći problem taj što ljudi odlaze u velike trgovačke centre.

– Oni koji se pojave na sajmu većinom šeću, raspituju se o proizvodima i cijenama, no sada se puno rjeđe pronađe netko će izabrati domaće i nešto skuplje umjesto onog jeftinijeg u dućanima, rekla nam je vlasnica jednog OPG-a koji svoje plodove na ovaj način prodaje već niz godina i primjećuje kako potražnja i posjećenost sajma pada.

Nekad se na ovaj način preživljavalo, a danas je to već nešto teže. – Sjećam se kad se na sajam dolazilo s nekoliko stotina kuna i kupovalo se sve što treba od hrane do cekera, a sad već predstavljamo samo neku vrstu tradicije. Danas je posebno loš promet jer je kraj mjeseca, a ni vrijeme nam ne ide na ruku, rekli su nam proizvođači rukotvorina i dodali kako prvom prilikom sele u Njemačku jer tu više nema posla za njih.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije