NOVI ZAKON O ORUŽJU Hoće li Hrvatska postati ‘mali Divlji zapad’?

Hoće li prijedlog novog Zakona o nabavi i posjedovanju oružja koji je Vlada u četvrtak uputila u saborsku proceduru Hrvatsku u idućim mjesecima pretvoriti u “mali Divlji zapad” s obzirom na određene novosti koje taj zakon donosi pitanje je koje su mnogi postavili kada su vidjeli nekoliko najvećih promjena koje će s tim zakonom stupiti na snagu.

Mnogo ilegalnog oružja

Pitanje je u jednu ruku i logično s obzirom na to da prema novom zakonu postupak nabave oružja ubuduće neće pratiti operativna provjera policije kao što je to do sada bio slučaj, a uz to ukinuta je i obveza zdravstvenog pregleda svakih pet godina ako je vlasnik oružja mlađi od sedamdeset godina. Jedino što će policija provjeravati svakih pet godina jest je li osoba s dozvolom za nošenje oružja kazneno ili prekršajno osuđivana i shodno tome po potrebi joj oduzimati oružje.

– Dakle, da najprije razjasnimo jednu stvar – kod nabavljanja prvog oružja isto ćete, baš kao i do sada, morati proći operativnu provjeru i liječnički pregled. Razlika je u tome da po novome više nećete morati svakih pet godina ili prilikom nabavljanja svakog novog oružja ići na liječnički pregled, policajci vas neće provjeravati kod susjeda i tako dalje, što je jako dobar i logičan korak naprijed.

Da slikovito objasnim, ako ste vi počinili neki prekršaj ili kazneno djelo koje vam onemogućuje da nosite oružje, policija će vam ga i tako odmah oduzeti. Isto tako vaš obiteljski liječnik ima zakonsku obvezu, ako primijeti neku bolest koja bi smanjila mogućnost rukovanja oružjem, odmah to prijaviti.

Znači, svi nositelji oružja u biti su cijelo vrijeme pod nekom vrstom nadzora, zbog čega su ove provjere svakih pet godina sasvim nepotrebno i iracionalno trošenje financijskih i ljudskih resursa – smatra bivši član protuterorističke jedinice policije i umirovljeni inspektor Dubravko Gvozdanović.

Lovačka društva su sigurnost

Razlozi zbog kojih netko može zatražiti dozvolu za držanje ili nošenje oružja i dalje ostaju isti kao i do sada, pa pojedinac oružje može dobiti ako smatra da mu je ugrožena osobna sigurnost, ali i radi bavljenja lovom i/ili sportom. Prema statistici s kraja prošle godine, u Hrvatskoj je lani bilo registrirano 266.885 komada oružja, a od te brojke u vlasništvu fizičkih osoba bilo je 259.615 komada oružja, dok je u vlasništvu tvrtki njih 7270.

Vlasnika oružja u Hrvatskoj ima 103.903, a od ukupnog domaćeg “arsenala” 176.011 komada odnosi se na dugo, a 90.874 na kratko vatreno oružje. Do nerazmjera broja osoba koje imaju dozvolu i oružnih listova dolazi zato što se na svaki oružni list mogu registrirati tri komada oružja. Uz ove službene brojke procjenjuje se kako diljem Lijepe Naše postoji i oko pola milijuna komada ilegalnog oružja.

– Ne vjerujem da će zbog novog zakona biti više oružja u optjecaju jer smatram da stvarno mali broj pojedinaca ima potrebu za gomilanjem oružja. Poznajem tri i pol tisuće lovaca i svaki od njih ima dvije do tri puške i to je to, jednostavno nemaju potrebu imati više oružja – kazuje Slavoljub Marčićev, tajnik Lovačkog saveza Zagrebačke županije, napominjući kako, suprotno nekim mišljenjima koja prevladavaju u javnosti, sama lovačka društva predstavljaju veliku dozu sigurnosti jer nijedan lovac ne može iskakati iz zadanih normi. Ako ipak prekrši jedno od mnogih pravila, ekspresno ostaje bez oružja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije