FOTO Festival Kre Mure i Drove čuva tradiciju, pjesmu i naš ‘kaj’

Tradicionalni festival Kre Mure i Drove, petnaesti po redu održan je u petak u sportskoj dvorani OŠ Prelog u organizaciji radija Studio M i uz podršku brojnih sponzora!

Nakon dvije godine, program festivala autorske tamburaške i narodne glazbe kajkavskog govornog područja vratio se u dobro poznatu dvoranu iz koje je sve krenulo, sada već davne 2004. godine!

Počelo je kao želja za očuvanjem naše tradicije i drage nam rečke ‘kaj’, a preraslo u tradiciju koja je okupila izvođače i vjernu publiku iz Međimurja, Podravine, Zagorja i Prigorja te iznjedrila više stotina pjesama.

Petnaesti Festival bila je večer sjećanja na prethodine godine, a kroz koju su publiku vodili Mirjana Švenda i Željko Sokač. Prvi dio donio je retrospektivu sa 16 odabranih pjesama s dosadašnjih festivala, a na trenutke s pozornice i one iza kulisa podsjećale su brojne fotografije koje su se izmjenjivale na velikom platnu.

Na jedinstvenoj cvjetnoj pozornici pjevali su: Rajko Suhodolčan, Emina Grahovec, Željko Grozaj, Mario Mustač, Zlatko Bacinger, Božidar Brajković, Rahela Žižek, Filip Hozjak, Marko Košutić, TS Sinovi Međimurja, TS Svirci, Martin Srpak, Josip Šavora-Doda, Josip Sanjković-Mitrica, Juraj Galina, Julijana Kočila, Danijel Škvorc, Tino Jelenić iTS Kumovi, koji su pratili i neke soliste. Tradicionalno, većinu pjevača pratio je festivalski orkestar TS Frikovi pod ravnanjem dirigenta Valentina Škvorca. Gost iznenađenja bio je Mladen Medak-Gaga.

Drugi dio večeri uz četiri tradicionalne međimurske skladbe, bila je prigoda za sjećanje na najveću čuvaricu međimurske popevke, Elizabete ToplekTete Lize, jer, bio je to prvi Festival bez Tete Lize.

Na samom kraju dodijeljena je i nagrada za najslušaniju pjesmu – Kaj pak mi moreju. Josipu Sanjkoviću-Mitrici uručili su je zamjenik gradonačelnika Preloga Zdravko Kvakan, u ime Grada kao generalnog pokrovitelja, i Andrija Tomašek, direktor tvrtke Kabel-Mont Domašinec kao generalni sponzor Festivala.


Najslušanije pjesme s festivala Kre Mure i Drove 2017.:

1. Kaj pak mi morejuJosip Sanjković-Mitrica
2. Tebi Drova bom povedal – Saša Štefić-Sale
3. Ne morem ja bez tebe – Rajko Suhodolčan i klapa Bistrica

Zajedničkim snagama, organizator i sponzori, i ove su godine brojnim posjetiteljima osigurali besplatni ulaz. Festival je dolaskom podržao i predsjednik Programskog vijeća HRT-a prof. dr.sc. Zdravko Kedžo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije