GIMNAZIJA ČAKOVEC Gracia Grabarić najbolja je učenica generacije

Nedavno je na stranicama jedne od najboljih srednjih škola u Hrvatskoj, čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog, osvanula objava o maturantici, učenici generacije.

Gracia Grabarić učenica je generacije 2017./2018. zbog izvrsnog uspjeha i postignuća na natjecanjima i izvannastavnim aktivnostima – stoji u objavi Facebook stranice Gimnazije Josipa Slavenskog.

Svestrana Međimurka iz Belice ove je godine maturantica Gimnazije Josipa Slavenskog smjera opće gimnazije, a u slobodno vrijeme bavi se fotografijom, glazbom i ribolovom.

Završila je Umjetničku školu Miroslav Magdalenić u Čakovcu u smjeru klavir, a tijekom srednjoškolskog obrazovanja bila je dio Pjevačkog zbora Josip Štolcer Slavenski.

– Moj interes obuhvaća različita područja, stoga se oduvijek želim okušati u što više stvari. Glazba je uvijek bila dio mog života. U osnovnoj školi bila sam u tamburaškoj skupini, kod kuće samaouko svirala gitaru, a tijekom srednje škole bila sam član pjevačkog zbora, rekla je najučenica generacije.

Također, Gracia se bavi sportskim ribolovom, sportom koji je vrlo izražen u sjevernoj Hrvatskoj.

– Brojni stanovnici našeg kraja zapravo ni ne znaju za brojna natjecanja koja se u sportskom ribolovu odvijaju na ovom području. Sudjelovala sam na 4 državna natjecanja, a ove godine pripremam se za još jedno za kraj u sklopu Sportskog ribolovnog društva Ostriž Novakovec, ispričala je.

Proglašenje učenicom generacije, kaže, nije očekivala.

– Krajem prošle godine, kada je bio proglašen učenik generacije, pojavilo se pitanje iz znatiželje tko bi to mogao biti u našoj generaciji. Iskreno, onda nisam ni znala hoću li uopće biti kandidat. Prvi sam put na to pomislila kada sam bila predložena od strane škole za Harvard Prize Book Award koju, doduše, nisam dobila, ali sam upoznala divne ljude i dobila perspektivu o studiranju vani.

Skromna Gracia nekoliko je puta spomenula kako su ostali kandidati imali fantastična ostvarenja i rezultirali jačim uspjehom u drugim područjima, no razlozi proglašenja bili su državna natjecanja iz kemije i državna smotra iz kristalografije u kojima je sudjelovala, aktivnost u projektima u sklopu i izvan škole, ali i brojni sati volontiranja.

– Volontirala sam u raznim nasumičnim akcijama u Međimurju. Također, od volontiranja u obliku instrukcija u školi i u pružanju vršnjačke online pomoći, sve do volontiranja kao prevoditelj engleskog jezika za razne brošure i blogove, dodala je.

U srednjoškolskom obrazovanju izdvaja razrednicu Vesnu Malekoci Tarandek koja je uvijek bila podrška u svim njenim odlukama i željama.

Poseban je utjecaj imala profesorica kemije i mentorica Davorka Majetić s dodatnim radom u školskom laboratoriju.

Gracia je tijekom godina sve duže ostajala vježbati u školskom laboritoriju, a u završnom je razredu nerijetko ostala pune dvije smjene.

– Zbog vremena koje je profesorica Majetić izdvojila, ubrzo sam shvatila da državna natjecanja nisu nedostižna te sam se ove školske godine prijavila i za pripreme za izlučni ispit olimpijade iz kemije. To su bile stvari o kojima nisam ni razmišljala na početku prvog razreda, no profesorica mi je pokazala niz mogućnosti kojima se mogu okrenuti.

Gracia se sada priprema za zadnji korak srednjoškolskog obrazovanja – maturu gdje će uskoro pristupiti ispitima iz predmeta koji su joj, kako kaže, oduvijek ležali.

Njeni su se planovi formirali od malih nogu kad je izrazila želju prema studiju medicine, no u srednjoj školi kemija je otvorila nove poglede. Tako je pred Graciom velik izbor – Medicinski fakultetu u Zagrebu ili Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije