FOTO Udruga oboljelih od celijakije: Educirali o prehrani bez glutena

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske obilježila je Dan celijakije 16. svibnja u Županijskoj bolnici Čakovec i Općoj bolnici Varaždin.

U vremenu od 9 do 13 sati predstavljali su rad Udruge i predstojeće aktivnosti. Dijelili edukativne letke o celijakiji, odgovarali na pitanja, koji su simptomi oboljelog od celijakije te kako se ona liječi.

Prehrana bez glutena jedini je lijek za oboljele stoga su predstavili neke proizvode te savjetovali kako pripremati obroke, kako izbjeći kontaminaciju kuhinje glutenom. Ukoliko nisu sigurni da li određeni proizvod sadrži gluten, da biraju deklarirani proizvod – gluten free.

Zadovoljni su odazivom i interesom posjetitelja za prehranu bez glutena. Posebno ih veseli sudjelovanje zdravstvenih djelatnika, koji su slušali probleme oboljelih. Celijakija i alergija na gluten sve više postaju javno-zdravstveni problem, zbog sve većeg broja oboljelih, koji još uvijek nije prepoznat.

Dan oboljelih od celijakije, održan je u sklopu projekta Upoznaj i prepoznaj celijakiju, koji sufinancira Općina Strahoninec.

Dani otvorenih vrata Udruge oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske

U petak 25. svibnja u vremenu od 12 do 20 sati, održani su dani otvorenih vrata udruge oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske.

Ovaj put se moglo naučiti sve o pripremi bezglutenskog tijesta za pizzu, priprema za rustikalni baget, bijeli kruh, kruh sa brašnom heljde i kako ga nutritivno obogatiti te o pripremi tijestenine koja je u bezglutenskoj verziji vrlo zahtjevna.

Posebna pažnja posvetila se pripremi tijesta za štrudlu te samoj njezinoj izradi. Predstavljene proizvođače proizvoda bez glutena, njihove proizvode, sadržaj, deklaracije da su organski i deklarirani bez glutena, proučavalo se s velikom pažnjom.

Izmjenjivala su se iskustva i znanja, uspoređivali ponuđeni bezglutenski recepti, dok se najviše uživalo u spremljenim delicijama. Naravno, najmlađe, a ne samo njih, oduševila je pizza u klasičnoj, vegetarijanskoj i vegan verziji.

U Udruzi su zadovoljni interesom i brojem posjetitelja, posebno novoj članici kojoj su priredili dobrodošlicu. Veseli ih što mogu dijeliti svoje iskustvo i znanje stečeno tijekom godina.

Udruga je i tokom cijele godine vrlo aktivna, organizirajući besplatne radionice na kojima se u praksi može naučiti o pripremi bezglutenskih kolača, kruhova, peciva i ostalih jela.

Organiziraju se i edukacijska druženja gdje o celijakiji govore doktori i nutricionisti. Udruga sudjeluje i na brojnim manifestacijama poput Varaždinski sejem zdrave hrane, Dani kruha i Porcijunkulovo predstavljajući rad udruge.

Sve više ljudi iz Sjeverozapadne Hrvatske koji imaju problem sa glutenom, prepoznaje rad i aktivnost udruge, te posjećuju radionice i okupljanja i uključuju se u rad udruge.

Ukoliko i Vama treba pomoć, savjet ili želite razmjeniti iskustva o celijakiji ili problemu zvanom gluten javite se udruzi. Dani otvorenih vrata Udruge održani su u sklopu projekta ‘Upoznajte i prepoznajte celijakiju’, koji sufinancira Općina Strahoninec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije