CELIJAKIJA Održana edukacija izrade bezglutenskih proizvoda

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske je prošlog petka, 7. travnja 2017., održala prvu kulinarsku radionicu pod nazivom Radionica bezglutenskih kolača i kruha. Radionica se održavala u Centru za društvene, javne i kulturne potrebe Općine Strahoninec.

Na radionici se okupilo 27 osoba koji su zainteresirani ili već provode bezglutensku prehranu. Radionicu je vodila predsjednica Udruge, Marija Goričanec, koja je okupljenima prikazala kako se priprema orehnjača, makovnjača, kore za pitu mađaricu, kruh od cjelovitog zrna te kruh s heljdinim brašnom bez glutena.

Kako se brašno bez glutena ponaša drugačije, otkrila je trikove koje je naučila kroz više od 20 godina iskustva izrade različitih bezglutenskih proizvoda. Naravno, nakon pečenja svi izrađeni kolači i kruhovi su se degustirali te su se nazočni uvjerili kako su jednako dobri, ako ne i bolji od kolača izrađenih s “normalnim” brašnom koje sadrži gluten.

Svi proizvodi bili su bez glutena kojeg svi oboljeli od celijakije moraju izbjegavati. U izradi bezglutenskih proizvoda koristilo se deklarirano bezglutensko brašno te ostali deklarirani proizvodi poduzeća bez-glutena.hr koji se mogu naručiti putem njihove web stranice.

Ovo je bila prva od ukupno 4 radionice koje će održati ove godine u sklopu projekta Edukacija – izrada bezglutenskih proizvoda koji je sufinanciran od Općine Strahoninec. Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske očekuje vas na nekoj od sljedećih radionica i edukacija pa pratite internetski portal eMedjimurje.hr te Facebook stranicu Udruge.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije