FOTO Čakovec: Cvjetovima irisa ukazali na opasnosti raka debelog crijeva

Oko 3000 ljudi u Hrvatskoj svake godine otkrije simptome karcinoma debelog crijeva. Ovaj podatak naveo je članove Županijske lige protiv raka Čakovec i kluba ILCO, u suradnji s Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije i drugim zdravstvenim ustanovama, da su danas, 26. svibnja, na čakovečkom Trgu Republike u vremenu od 10 do 12 sati obilježili Dan plave vrpce.

Što znači plava vrpca? Kao što su crvena, bijela i roza vrpca, tako je i plava simbol zauzimanja za plemenitu stvar podupiranje borbe protiv raka debelog crijeva i rektuma. Važno je pravovremeno prepoznati simptome, ići na preventivne preglede i po mogućnosti sniziti mogućnost razvoja te bolesti pa su glede toga građanima dijeljeni cvjetove irisa, te su pritom upoznati s opasnostima i mogućnošću prevencije raka i ostalih bolesti debelog crijeva.

Također, dijelili su letke i druge promotivne materijale o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

O tome nam je Hussein Saghir dr. med., predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec, rekao: – Dan plave vrpce i dijeljenje irisa naša je tradicija kojom dajemo obol u borbi raka debelog crijeva – istaknuo je predsjednik te uputio apel svima da se priključe Nacionalnom programu za rano otkrivanje raka debelog crijeva putem testiranja stolice na prekrivenu krv u njoj.

– Otkrivanje raka na vrijeme daje veliku šansu njegovom izlječenju – poručio je.

Plavi štand obišli su brojni uglednici među kojima su bili međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i njegov zamjenik Zoran Vidović.

– Od današnje akcije Dan plave vrpce prikupljeno je 2.840 kuna! Hvala svima koju su i ove godine nesebično donirali za oboljele od raka debelog crijeva, rekla je Irena Šestak, dipl. psiholog, tajnica Županijske lige protiv raka Čakovec.

U sklopu ove akcije, građani su na štandu mogli kupiti i ulaznice za humanitarnu akciju ‘Zajedno protiv raka pjesmom, plesom i modnom revijom 2018.’, koja će se održati 1. lipnja 2018. u 19 sati u Centru za kulturu Čakovec.

Ulaznice su se prodavale po cijeni od 30 kuna, a novac prikupljen akcijom će se koristiti za rehabilitaciju članova klubova koji djeluju unutar Lige.

– Humanost, kao i interes građana za plemenitost ni ovoga puta u Čakovcu nisu izostali. Isto tako ih očekujemo u petak u Centru za kulturu u Čakovcu kako bi svojim sudjelovanjem doprinijeli što boljem uspjehu te zahvaljujemo na vašem doprinosu borbi protiv raka u Međimurskoj županiji – rekla je Irena Šestak, tajnica Županijske lige protiv raka Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije