FOTO Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze obilježen u Čakovcu

Jedan od štandova preko kojeg se danas, 26. svibnja, na glavnom čakovečkom trgu u Čakovcu htjela senzibilizirati javnost o multiploj sklerozi, bolesti od koje u Hrvatskoj boluje oko 6.000 ljudi, bolesti za koju se kaže da ima tisuću lica.

Za tim štandom su bili ljudi odjeveni u narančaste majice, boja koja simbolizira tu bolest, odnosno borbu protiv nje, a koja je započela 2009. godine na inicijativu Međunarodne federacije multiple skleroze koji 31. svibnja obilježava kao Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze.

Pokrenut je na inicijativu Međunarodne federacije multiple skleroze (MSIF) i zemalja članica MS-a kao jedina globalna kampanja koja zajedno radi na podizanju svijesti o multiple sklerozi

Međimurje nije ostalo imunu na tu podmuklu bolest pa je i kod nas osnovano Društvo multiple skleroze Međimurske županije čiji je predsjednik Ivan Škec.

On je zajedno s drugim članovima i volonterima na promotivnom štandu davao informacije zainteresiranima o multiploj sklerozi. Pored toga mogli su se razgledati radovi članova društva i donacijom dati potporu njihovome radu.

O vlastitom iskustvu bolesti Ivan Škec je kazao: – Svaki oboljeli član ima drugačije simptome. Neki oboljeli su mobilni, a neki nisu, netko ima problem s očima, drugi motoričke probleme. Moje iskustvo s bolešću isprva je bilo takvo da sam jedva hodao. Na terapije sam jako dobro reagirao i evo dan-danas sam dobro, rekao je zadovoljno.

Od njega smo čuli kako za tu bolest nema lijeka i ne zna se što uzrokuje bolest. Današnje spoznaje i rezultati brojnih istraživanja ukazuju da je multipla skleroza autoimuna bolest koja nastaje djelovanjem čimbenika okoline, ali i utjecajem genetske sklonosti za MS. Lijekovi su skupi.

Ove godine njihova Udruga bilježi 16 godina djelovanja i okuplja osamdeset i devet članova, imaju zaposlene gerontodomaćice i osobne asistente i još neka zvanja, ukupno njih 11.

– Potrebu za zaposlenjem iskazujemo za još za pet, šest osoba, no kod toga su nam ‘ruke vezane’. Ipak vjerujemo kako će i za nas doći bolji i ljepši dani – kazao je Škec.

Gradu Čakovcu zahvaljuju što su im omogućili da svoj rad predstave i preko ovog info-štanda i općenito za pomoć u njihovome radu, a tu je spomenuta i pomoć Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije