FOTO 28. svibnja kreće kastracija romskih pasa, volonteri uredili Azil u Čakovcu

Ove subote, 12. svibnja u jutarnjim satima započeli su pripremni koraci za kastraciju pasa u romskim naseljima Međimurja.

U Skloništu za životinje Prijatelji Čakovec na akciju su se odazvali volonteri iz Zagreba, Osijeka, Rijeke, Slavonskog Broda, Koprivnice i Samobora.

– Došli smo kako bismo što brže i bolje pripremili prostore za kastraciju pasa zato što posla ima i potrebno je što više ljudi kako bismo završili u potrebnom roku, kaže Iris Ban Krošelj iz Udruge studenata Pravnog fakulteta Zagreb za pravnu zaštitu životinja Animalex.

Zajedničkim volonterskim snagama čitav će dan pripremati nove prostore za prihvat pasa koji se neće moći vratiti u romska naselja zato što će biti bolesni ili ranjeni pa ih najprije čeka izlječenje, a potom kastracija.

– U narednih dva tjedna potrebno je pripremiti skloništa za pse iz romskih naselja koji još neće biti kastrirani zbog ranjenosti ili skotnosti. Svi psi nakon boravit će u stacionaru za oporavljanje te se vraćaju u Romska naselja s oznakama, kastrirani i svi će biti fotografirani kako bismo im pronašli novi dom, kaže voditeljica Skloništa Aleksandra Hamper.

Početak akcije kastriranja predviđen je za 28. svibanj kad će stručne službe ući u naselja te dovesti pse u stacionar blizu Skloništa.

– Ministarstvo će izdvojiti određena sredstva koja su potrebna kako bismo riješili problem pasa lutalica na području Međimurske županije te će ova odluka o kastraciji i sterilizaciji konačno uroditi plodom, dodao je gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač.

U Skloništu pomažu i učenice sedmog razreda Osnovne škole Pribislavec uz pomoć i inicijativu učiteljice likovne kulture Blaženke Križan i Emine Rus koje zajedničkim snagma oslikavaju i uređuju prostor za edukaciju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije