FOTO Novo kombi vozilo DVD-u Goričan za 130. rođendan

Dobrovoljno vatrogasno društvo Goričan osnovano je 31. prosinca 1888. godine, a za prvog predsjednika izabran je tadašnji župnik Ivan Kenđelić.U to je vrijeme donijet je zakon prema kojem svako tadašnje selo mora imati organiziranu vatrogasnu službu radi gašenja požara i preventivnog djelovanja. Zbog gusto naseljenog područja Međimurja, ali i Goričana, gdje su bile kuća do kuće uz koje su se nalazili gospodarski objekti pokriveni “šopom”, požari su bili česti i veliki.

Kroz tu dugu povijest mijenjali su se razni politički režimi ali je društvo neprekidno radilo na dobrovoljnom i humanom radu u mjestu i u Međimurju. Od početnih dviju ručnih šprica koje su na požare vukli konji, danas DVD Goričan ima dva navalna vozila marke DAF i STEYER, dva kombi vozila za prijevoz vatrogasaca i opreme i čamac koji je dobiven na korištenje od DUZS-e.

U subotu, 5. svibnja 2018. godine održana je svečana proslava 130. obljetnice rada DVD-a Goričan. Na proslavu je pozvano dvadesetak vatrogasnih društava s područja Međimurske županije te dva pobratimska društva iz Velike Mlake i Vukosavljevice. Svečani ešalon vatrogasaca, gostiju, općinskog čelništva, članova udruga KUD-a Goričan, Mažoretkinja Goričan i mještana, praćena taktovima koračnica Puhačkog orkestra Goričan, kretala se ulicama Goričana do Doma kulture gdje se održavala proslava.

U Domu kulture predsjednik Društva Christijan Plakalović pozdravio je sve prisutne goste i uzvanike među kojima su bili: dožupan Međimurske županije Josip Grivec, načelnik općine Goričan Mario Moharić, predsjednik Općinskog vijeća općine Goričan Stjepan Ribarić, župnik u Goričanu vl.Josip Drvoderić, predstavnik HVZ, zapovjednik VZMŽ i JVP Čakovec Mladen Kanižaj, dopredsjednik VZMŽ Andreas Lisjak, tajnik VZMŽ Nikola Besedić i predsjednik VZP Donji Kraljevec- Goričan Marijan Blažeka.

Umjesto čitanja referata prisutni su pogledali polusatni video prilog o povijesti rada društva kroz 130. godina koji su pripremili ‘Studio Vipro‘ iz Preloga i dopredsjednik društva Tomislav Gudlin. Nakon toga prisutnima su se obratili dožupan Josip Grivec, načelnik općine Mario Moharić, zapovijednik VZMŽ Mladen Kanižaj, dopredsjednik VZMŽ Andreas Lisjak i ostali gosti koji su čestitali domaćinima na lijepom jubileju.

Na svečanoj proslavi dodijeljena su priznanja, spomenice, plamenice, medalje i zahvalnice vatrogascima, sponzorima i institucijama. Šlag na tortu” ove svečane proslave bilo je posvećenje i primopredaja novog kombi vozila marke “Opel vivaro” kada je načelnik Moharić predao ključeve vozila predsjedniku DVD Goričan Christijanu Plakaloviću.

U organizaciji ove svečane proslave sudjelovali su članovi društva, Mario Moharić ispred Općine Goričan, ali najviše truda uložili su predsjednik Christijan Plakalović i tajnica Smiljana Plakalović. Veliko HVALA svima!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije