MATEJA GABOR iz Čakovca osvaja Europu projektima svoje udruge

Mateji Gabor iz Čakovca, magistri poslovne ekonomije, ljubav prema putovanjima i aktivizmu te želja da pripomogne mladima koji traže svoje mjesto pod suncem odredila je karijeru.

Danas je Mateja jedna od osnivačica Strive!a, udruge za mobilnost mladih i neformalnu edukaciju, voditeljica projekata u istoj udruzi s međunarodnim iskustvom i osoba koja ne staje kada je u pitanju poduzetništvo mladih, društveno poduzetništvo, STEM i kreativnost.

Pronašla se u aktivizmu

Kada je odlučivala o tome koji će fakultet upisati, nije znala čime se želi baviti tijekom života, no studentski aktivizam pomogao joj je pronaći svoju strast.

– Upisala sam Ekonomski fakultet u Zagrebu i postala broj 0081118555. Iako me sada, i nakon diplome, zanima poduzetništvo, u samom početku surovost obrazovnog sustava i prenapučenost Fakulteta, demotivirali su me i gušili. Izlaz sam pronašla u eSTUDENTu, studentskoj udruzi u kojoj više od 400 ambicioznih mladih pojedinaca s četiri različita fakulteta radi velike stvari za sve studente u Hrvatskoj.

Tijekom tri godine koje je provela kao njihova članica naučila je kako se vodi ozbiljna udruga, kako je svaki aktivan član važan i kako samo velika skupina organiziranih pojedinaca s unaprijed određenom strategijom može pokrenuti veće društvene promjene.

Studentski budžet popunjavala je raznim studentskim poslovima, a ujedno je bila i demonstratorica na Katedri za trgovinu Ekonomskog fakulteta.

Razmjena mladih pokrenula lavinu

Međutim, jedan spontani odlazak na razmjenu mladih u Srbiju putem Erasmus+ programa, promijenio je njezine planove za budućnost.

– To iskustvo proširilo mi je vidike i otvorilo nove mogućnosti u obrazovanju. Uslijedio je projekt u Latviji, pa Makedoniji, nakon toga u Turskoj. Mogućnosti Erasmus+ programa iskoristila sam i u formalnom obrazovanju te odlučila studirati u inozemstvu. Primila sam financijsku potporu u iznosu od 15 000 kn koja mi je omogućila da provedem pet mjeseci na vodećem fakultetu u Litvi, ISM University of Management and Economics u Kaunasu – govori nam Mateja.

Odmah je uočila razliku u odnosu na hrvatski visokoškolski sustav jer je u Litvi bila, kako sama kaže, studentica čije se mišljenje traži i čije se ideje stručno kritiziraju.

Kako je godinu kasnije primila stipendiju Zaklade Luka, odlučila je potražiti posao ili stručnu praksu u Irskoj.

– Nakon dva mjeseca potrage, dobila sam posao u EventServu kao Project Support Assistant, današnjem Actavo Events, poduzeću koji je dobavljač infrastrutkure za sve tipove evenata. Iako je bilo odlično iskustvo raditi u Dublinu u pozadini velikih festivala poput St. Patrick’s Day-a ili Electric Picnic-a, i lijepa plaća je sjedala svakog petka, vratila sam se nakon sedam mjeseci u Zagreb da dovršim diplomski studij – ističe Mateja.

Mladim Međimurcima otvoren put mobilnosti

Kombinacija inozemnog iskustva, poduzetničkog duha i iskustva rada u udruzi potaknula je nju i njezine prijateljice Tamaru, Jelenu i Renatu, koje su također sudjelovale na međunarodnim razmjenama, na osnivanje udruge. Još dok su bile studentice nastala je Association Strive! (Udruga Stremi!) sa sjedištem u Čakovcu.

– Osnovale smo neprofitnu i nevladinu organizaciju koja promiče mobilnost, zajedništvo i neformalnu edukaciju, kroz organizaciju aktivnosti namijenjenih mladima, u svrhu poboljšanja kvalitete života lokalne zajednice. Tako smo mi to definirale, no zapravo smo željele otvoriti mladima u Međimurskoj županiji prilike za mobilnost, iskustvo učenja u internacionalnom timu, upoznavanje s neformalnom edukacijom i samim Erasmus + programom, a najveći cilj nam je bio organizirati razmjenu i dovesti mlade iz svih dijelova Europe u Čakovec. Svaka je morala izdvojiti dio studentskog budžeta, no vjerovale smo u sebe, težile smo pozitivnim promjenama i odlučile pokušati – pojašnjava nam Mateja

Studentsko ljeto je završilo te je došlo vrijeme za, kako kaže Mateja, povratak u stvarnost.

Unatoč uspješno ostvarenom prvom projektu pod nazivom “Think Outside the Box” u Čakovcu, svaka se morala vratiti fakultetu: Jelena u Beč, Renata u Graz, a Tamara i ja u Zagreb. Također, morale smo osmisliti način i rješenje kako organizirati projekte online jer se fizički nismo mogle nalaziti. Kako smo sve bile studentice završnih godina fakulteta, bilo je to vrlo burno razdoblje polaganja završnih ispita i pisanja diplomskih radova, prijavljivanje na oglase za prvi “pravi” posao u karijeri – govori nam Mateja.

Nizanje uspješnih projekata

Studij je uspješno privela kraju, a uspjesi Udruge nastavili su se ostvarivati u ponešto izmijenjenom sastavu. Mateja i njezine kolegice uključivale su se kao partneri na projektima, sudjelovale na međunarodnim treninzima, radionicama za pisanje projekata i konferencijama za mlade. Uspješno su ostvarile prvu međunarodnu razmjenu kao partnerska organizacija na projektu “Involvement Lab- way to engage” u Poljskoj. Nakon probijanja leda, uslijedili su projekti u Španjolskoj, Portugalu, Cipru, Latviji, Bugarskoj, Italiji, Moldaviji.

Dodatan vjetar u leđa Strive! je dobio kada je Mateja zahvaljujući Ivani Šoljan i stipendiji Zaklade Luke dobila pravo na besplatno korištenje coworking prostora u HUB385 u Zagrebu.

Premjestile smo ured Strive!a u HUB385 krajem siječnja 2017., gdje je počelo spontano povezivanje s mladim startupovima, iznimno kvalitetno i ugodno radno okruženje i potpuno nove prilike kao suradnja s LenTinTin Studios, srednjoškolcima iz Zagreba i inovatorima Robotskog kazališta lutaka – kaže Mateja.

Još jedan iznimno uspješan projekt koji je u posljednjih nekoliko mjeseci plijenio pažnju cijele Hrvatske, Europe pa i šire, a u kojem je također sudjelovala Matejina Udruga, krije se iza projekta igraćih karata Fierce Women/Strašne žene, karata koje na edukativan i zabavan način predstavljajužene koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti.

Na prvoj internacionalnoj konferenciji o društvenom poduzetništvu “Impact2018” koja se održala u MSU u Zagrebu čula sam pitch koji su predstavile “strašne žene”, svidjela mi se edukativna strana igre i atraktivne karte te sam predložila Gabrijeli načine na koje možemo surađivati. “Fierce Women” uključile su nas u kampanju kao komunikacijske partnere te smo ih promovirali na projektu PBA Ruralities u Španjolskoj i igrali tu igru s predstavnicima organizacija iz osam različitih zemalja – govori Mateja.

Kombinacija uredskih dana i putovanja diljem Europe

Da bi ideje i projekti Udruge bili uspješni, potrebno je uložiti mnogo truda, edukacije, usavršavanja i povezivanja s drugima, a kada se bliži rok predaje projekta, nisu rijetkost ni noćne smjene.

No zato su tijekom provedbe međunarodnih projekata Matejini radni dani mnogo dinamičniji.

– Na svakom projektu unaprijed je isplaniran program i aktivnosti uz temu. Na uobičajenoj razmjeni mladih sudjeluje 30 do 40 sudionika iz pet-šest različitih država. Razmjene najčešće traju 7 dana, dok se sudionicima tolerira da dođu u zemlju domaćina dan, dva prije ili ostanu dan, dva nakon projekta te iskoriste to vrijeme za put i turistički obilazak o svom trošku. U vrijeme trajanja projekta, osigurani su smještaj i tri glavna obroka dnevno, dok sudionici donose hranu, slatkiše i pića iz svojih zemalja da je prezentiraju na interkulturalnim večerama koje nekad znaju potrajati dugo u noć.

Prošle se pak godine Mateja po prvi put našla u ulozi domaćina, što je ujedno i projekt na koji je najponosnija. Iako je bilo izazovno, kaže da je itekako vrijedilo.

Riječ je o prvoj razmjeni mladih “Explore, Connect and Coach” koja se održala u Čakovcu od 31. 7. do 6. 8. 2017. te ugostila 42 sudionika iz Španjolske, Nizozemske i Hrvatske s ciljem razmjene iskustva, učenja i povezivanja. Kao pojačanje iz Strive!a, uskočile smo Danka i ja na poziv Margarete Mihalić, voditeljice Volonterskog ureda Međimurja, te postale dio organizacijkog tima prve međunarodne razmjene mladih u Međimurju. Većina aktivnosti odvijala se u Prostoru- CeZam, dok smo jedan dan na projektu odveli sve sudionike u Opatiju na more – govori nam Mateja.

S obzirom na to da su putovanja postala sastavni dio njezinog posla u Udruzi, proputovala je velik dio Europe. Ipak, jedno mjesto posebno se je dojmilo – Island.

– Prirodne atrakcije ostavljaju bez daha. Ulaže se u obnovljive izvore energije, vrtiće i škole, u prodavaonicama i benzinskim postajama rade mladi već od 14, 15 godina. Većina Islanđana govori fluentno engleski, dok su ljudi otvoreni i prihvaćaju različitosti, a o jednakopravnosti spolova već se godinama ne raspravlja nego se to podrazumijeva. Zemlja ribara i farmera, među deset najbogatijih u svijetu, sa najnižom stopom kriminala i visokom stopom pismenosti – prisjeća se Mateja.

Nova selidba na pomolu

Slobodno vrijeme koje joj preostaje između radnih dana koristi za učenje španjolskog i ruskog jezika, volontiranje u drugim organizacijama i udrugama, igranje stolnog tenisa i kreativno izražavanje.

Trenutno se pak priprema i za još jednu veliku avanturu.

– Odabrana sam kao EVS volonter u Odjelu za mlade u gradskoj općini Santa Cruz de La Palma na Kanarskim otocima. Ukoliko sve prođe prema planu, sredinom srpnja pakiram kofer na jedanaest mjeseci i krećem u novu životnu avanturu. Želim naučiti tečno komunicirati na španjolskom u govoru i pismu, raspisivati EVS projekte te iskusiti život na Kanarima – zaključuje Mateja Gabor.

Želimo joj svu sreću u novim krajevima!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije