JOSIP GRIVEC ZALJUBLJENIK U PRIRODU Kockavica je pratiteljica moga života

– Kockavica (Fritillaria meleagris ) je jedan od najljepših vjesnika proljeća na području Međimurja, naročito Donjeg Vidovca gdje je i najviše ima. Mi Donjovidovčani je zovemo košuta, poučio nas je Donjovidovčan Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije, a na upit kako i kada je počelo njegovo prijateljstvo s kockavicom – Mogu reći da me taj prekrasni cvijet prati od samog djetinjstva, mogao bih reći od prvih koraka i sjećanja.

Oduvijek smo osjećali neku posebnu radost kada bismo je pronašli, a dodao bih i poštovanje prema ljepoti te plahosti ove biljke, rekao je čovjek za kojeg pouzdano znamo da sa svakim dolaskom proljeća počinje njegov ‘dodatni život’, druženje s prelijepim cvjetovima košute.

Zaljubljenik u taj divan cvijet nije štedio vremena, ni truda kako bi je s godinama upoznavao, družio se njome i tako čuvao njezin status među cvijećem.

– Rasla je u pravim kolonijama na mnogim područjima oko Donjeg Vidovca kraseći livade i šumarke. Na žalost pretjeranom melioracijom nanesen je prvi veliki udar staništu kockavice, a gradnja hidroelektrane je uzrok dodatnog drastičnog pada razine podzemnih voda, a samim tim još više smanjilo pogodna staništa za našu kockavicu.

Na žalost nije stradala samo kockavica mnogo je toga nestalo, ne čuju s više mnogi zvukovi, kao što je kreket žaba i huk ptice bukavca. Na sreću još je preostalo nekoliko staništa gdje rastu kockavice i mogu reći da ih pazimo i čuvamo, fotografiramo i pazimo da je ne pogazimo, a kamoli beremo.

Na naš upit gdje ih najprije možemo pronaći Josip kaže – Nerado otkrivamo lokacije gdje se nalaze, svake je godine s veseljem iščekujem, tražim i fotografiram, a pokušavam i kistom dočarati njezinu ljepotu.

Veseli me što smo pred nekoliko godina prostornim planom naše Općine predvidjeli revitalizaciju nekih bara i potoka (gdje je to moguće), realizacijom tog projekta vratit će se dio nekadašnje idile, dio staništa kockavice te drugoj flori i fauni.

Uvjeren sam u svesrdnu podršku svih onih koji u tome mogu pomoći, završio je s velikom dozom optimizma.

Podastro nam je foto uratke njegovog druženja s tim bajkovitim cvijetom, a kako ima vrsne sklonosti slikanju nije mogao odoljeti da je ne prenese i na platno koje stvara i interijernu bliskost njega i kockavice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije