PET TISUĆA LJUDI na prosvjedu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Građanska inicijativa ‘Hrvatska protiv Istanbulske konvencije’ organizirala je prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru.

Prosvjedni skup počeo je u 11 sati na Trgu žrtava fašizma, ispred sjedišta HDZ-a. Unatoč policijskim procjenama, promatrači javljaju da je na prosvjedu bilo oko 25 tisuća ljudi. No nema potrebe u upuštanja u procjenu brojki jer je evidentno da je prosvjed uspio.

Prosvjed koji je počeo okupljanjem na Trgu žrtava fašizma nastavljen je na Trgu bana Jelačića, gdje su se okupili brojni građani s istaknutim hrvatskim zastavama i transparentima protiv premijera Andreja Plenkovića i ratifikacije Istanbulske konvencije.

Tijekom prosvjeda na Trgu bana Jelačića sudionici su skandirali: “izdaja” i “odlazi”. Prema prvim policijskim informacijama na prosvjedu koji je potrajo do 13 sati nije bilo incidenata. Uz brojne istaknute transparente protiv Istanbulske konvencije i “rodne ideologije”, sudionici su pozvali saborske zastupnike demokršćanske orijentacije da ne glasaju za IK u Saboru.

Tijekom prosvjeda, zagovornici prihvaćanja konvencije istaknuli su na dvije zgrade na Trgu žrtava fašizma i na Trgu bana Jelačića transparent ‘za’ ratifikaciju IK što je kod prosvjednika izazvalo negodovanje popraćeno zvižducima. Iako su prosvjednici s Trga bana Jelačića ranije planirati krenuti na Trg sv. Marka, odustali su od te namjere, uz objašnjenje da ih za tako nešto ima previše.

Dok su organizatori prosvjeda protiv ratifikacija Istanbulske konvencije tvrdili da se u Zagrebu okupilo 70 tisuća ljudi, policijska procjena bila je znatno niža. Oni su naveli kako je na prosvjedu bilo 5000 ljudi.

Policija se kasnije ponovno oglasila povodom broja prosvjednika i kako su došli do te brojke.

– Policija donosi procjenu o okupljenom broju sudionika na temelju podataka o broju osoba koje su organizirano autobusima došle na ovo javno okupljanje u Grad Zagreb iz drugih dijelova Republike Hrvatske, potom podataka o broju sudionika koji se okupio na početnom mjestu održavanja javnog prosvjeda, odnosno Trgu žrtava fašizma te broju sudionika koji se kretao u prosvjednoj povorci od Trga žrtava fašizma do Trga bana Josipa Jelačića gdje se održao i središnji dio javnog prosvjeda za koje se moglo zaključiti da su sudionici javnog prosvjeda.

Pored sudionika javnog prosvjeda, na Trgu bana Josipa Jelačića nalazio se i veći broj ostalih građana koji uobičajeno subotom prijepodne posjećuju središnji gradski Trg na kojem su se, istodobno s ovim javnim prosvjedom, održavale i druge aktivnosti sa zasebnim sadržajima nevezanim uz ovaj javni prosvjed.

Procjena policije odnosi se samo na osobe koje su ciljano došle na ovo javno okupljanje. Kao što smo ranije izvijestili javnost, prema procjenama policije tijekom današnjeg javnog okupljanja na Trgu bana Josipa Jelačića bilo je prisutno oko 5.000 prosvjednika – stoji u policijskom priopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije