KARL VOGRINČIĆ održao predavanje o biodinamčkom pčelarenju

‘Pomoću košnice cijeli kozmos ulazi u čovjeka i čini ga jakim i sposobnim’ (Dr. Rudolf Steiner)

Centar dr. Rudolf Steiner iz Donjeg Kraljevca nastavlja u Varaždinu predavanja u cilju upoznavanja zainteresiranih za učenja dr. Rudolfa Steinera na polju biodinamike. Tako je ovoga puta pčelar Karl Vogrinčić 6. travnja održao predavanje na temu biodinamičkog pčelarenja.

Na početku predavanja gost iz Slovenije istakao je da u njihovim pčelinjacima”… primarni cilj nije što veći prinos meda, nego dobrobit pčela, što je moguće jedino ako se slijedi njihovo ponašanje kakvo je bilo dok su još živjele u prirodi, bez uplitanja čovjeka. Pčele iznutra premazuju košnice propolisom tako da je svako otvaranje košnice za njih stres koji oslabljuje pčelinju zajednicu i čini ih ranjivijim za bolesti. Stoga otvaranje košnice treba ograničiti na jednom godišnje.

“Gdje su pčele, tamo je i zdravlje” rekao je Plinius prije dvije tisuće godina. Pčela je preživjela milionima godina, radeći u mraku, po principima svete geometrije, oblik saća prauzor je života, odražavajući savršenu harmoniju. Sve je na ovoj planeti podložno promjeni, jedino je pčela ostala onakva kakvom ju je stvoritelj zamislio. Djelatnost pčela odvija se po principu metatronove kocke, obrasca koji je ključ kreacije.

Onoga dana kad je čovjek, srušivši drvo, otkrio u deblu pčelinju zajednicu, odsjekao komad debla i ponio ga kući, čovjek je zacrtao svoju vlastitu propast. U početku košnice su se spaljivale da bi se izvadio med, i to one najteže, s najviše meda, dok su slabije zajednice ostavljane za narednu sezonu.

Kasnije čovjek je izmislio četvrtaste okvire čime je narušen arhetip metatronove kocke. I došla je varoa (grinja,štetočina u košnicama) koja se suzbija zamagljivanjem košnica mravljom kiselinom pri čemu polovina trutova strada spaljenih nožica. Ovo uzrokuje smanjenje broja kvalitetnih trutova u košnici. Kad nema dovoljno trutova pčele nisu ono što su bile. Ubijanje trutova izaziva i raspršivanje i jačanje napada varoe.

Rješenje je ostaviti pčelama da same izgrade oblik saća kakav žele. Na svu sreću pčele se nisu dale pripitomiti kao krave koje su natjerane davati pedeset litara mlijeka, ali to nije dovoljno jer je ljudska pohlepa nezasitna.

U našim pčelinjacima nastojimo se prema pčelama odnositi onako kako one to zaslužuju. Napustili smo liječenje ubodima pčela, koje ih usmrćuje i umjesto toga razvili informativnu terapiju uz pomoć informacija koje nose pčele, uz neodoljive mirise iz pčelinjih košnica. Našim posjetiteljima omogućujemo i meditaciju u protustresnoj komori, kao i korištenje obloga od voska i slične metode koje blagotvorno djeluju na zdravlje ljudi…”

Zanimljivo predavanje gdje smo saznali da uz uzimanje malih količina meda (dovoljno je pola žlice dnevno) postoji sijaset metoda korištenja pčelinjih proizvoda, a kako je rekao Rudolf Steiner već je sam boravak čovjeka u blizini košnice apiterapija, stoga je apiterapija stara koliko i čovjek, jer kad se čovjek pojavio, pčela je već bila tu, i s punim pravom možemo je smatrati učiteljicom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije