NEĆE SE GRADITI Ništa od ‘Centra za autizam’ u Črečanu

Dalibor Kuhta, predsjednik izvršnog odbora Udruge Pogled, objavio je tekst na svojem Facebook profilu u kojem je iznio informacije o tome da se ‘Centar za autizam’ u Črečanu ipak neće graditi. Osvrt prenosimo u cijelosti:

‘Roditelji, prijatelji, simpatitzeri, donatori udruge Pogled!

Nakon više od 6 godina priprema, planiranja, rada i nade – sada vam sa velikom sigurnošću mogu reći da se projekt ‘Centar za autizam’ u kojem je predviđena gradnja i opremanje u Črečanu (općina Nedelišće) neće realizirati. Od svih tih najavljivanih natječaja iz EU fondova samo smo u Ruralnom razvoju Ministarstva poljoprivrede – mjeri 7 imali nekakvu šansu – barem smo tako mislili i vjerovali dok ni u jednom drugom natječaju nije predviđeno opremanje i izgradnja takve vrste objekata.

Nije predviđeno ni u nekoj bližoj budućnosti. U Europskom socijalnom fondu koji bi trebao pokrivati takve potrebe i koji najviše obuhvaća našu djelatnost, nije predviđena gradnja i opremanje objekata. Dobili smo ovih dana odluku o odbijanju iz MP koju kačim ispod.

Odbijenica je sročena i obrazložena na način da je jasno vidljivo da prigovor nema smisla i da neće biti prihvaćen (naravno da ćemo ga sročiti i poslati bez obzira na sve). Planirana vrijednost investicije bila je cca 4.000.000,00 kn od čega bi 90% bilo nepovratnih sredstava.

U samu pripremu i projektnu dokumentaciju uloženo je više od 200.000,00 kn vlastitih sredstava udruge dobivenih kroz donacije. Mi kao udruga roditelja nažalost nemamo dovoljno kapaciteta da bi taj novac potreban za izgradnju i opremanje zgrade CZA prikupili dobrotvornim akcijama ili donacijama građana, a i 2. građevinska dozvola koja je trenutno važeća nam istiće za 18 mjeseci pa ni s vremenom ne stojimo baš najbolje.

Tako da s obzirom na sve navedeno, prisiljeni smo odustati od tog projekta i to malo snage i kapaciteta kojeg kao udruga roditelja još uvijek imamo, uložiti u svakodnevne potrebe naših korisnika – djece s autizmom i osigurati im barem ono najpotrebnije i najosnovnije.

Od države i sustava takovog kakav je ne očekujemo ništa previše jer kroz sve ove godine nama je kristalno jasno da oni rade samo ono što i kad moraju, nemaju ni viziju ni strategiju, a ni želju riješavati probleme djece s teškoćama u razvoju (u konkretnom primjeru – autizam) i njihovih obitelji.

Hvala vam svima na dosadašnjoj podršci. Naravno da mi nećemo odustati i uvijek ćemo nastojati omogućiti i pružiti našoj djeci i njihovim obiteljima najviše što možemo, ali u ovom trenutku moramo malo ‘stati na loptu’ okrenuiti novu stranicu i ići dalje korak po korak.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije