ŽUPANOV POKLON Doktorica Percač je bila njegova prva ‘zubarka’

Kao što smo već pisali, župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga obišli su suvremenu stomatološku ambulantu mr.sc. Bernarde Miser dr.med.dent.

S njima je u društvu bila dr.sc. Helena Percač, dr.med.dent. iz Kotoribe. Povod posjeti bilo je minulih 50 godina od bio početak rada zubne ambulante u Donjoj Dubravi. Tom prigodom su zubne liječnice na poklon dobile slike ulja na platnu.

– Zubna ambulanta je počela s radom 1. veljače 1968. godine. Zaposlenice smo bile ja i medicinska sestra Katica Kopasić sada Matulin. Prvi pacijent je bio moj suprug dr. Valent Percač. To je bila ambulanta s prvom turbinskom bušilicom (bezbolnom bušilicom) u Međimurju, rekla je tim povodom dr. Percač s ponosom dodavši:

– Tu je začeta preventiva stomatoloških bolesti u školske djece. Napisan je prvi magisterije iz dječje i preventivne stomatologije u Hrvatskoj. Na znanstvenoj osnovi je tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća provođena kolektivna preventiva karijesa u sve djece osnovnih škola Međimurja. Bili smo vodeći u Hrvatskoj.

Nakon odlaska na specijalizaciju dr. Helene Percač, ambulantu preuzima dr. Bernarda Miser, te nastavlja stručnu i znanstvenu tradiciju ambulante, obrani magisterij i seli ambulantu u novi moderno uređeni prostor gdje će vjerojatno nastaviti tradiciju njezina kći, mlada Izidora Miser dr. med. dent., ambiciozna i zainteresirana za napredak struke i rad u Donjoj Dubravi.

Župana Posavca za staru zubnu ambulantu, lociranoj u jednoj od Zalanovih zdanja, vežu uspomene iz djetinjstva jer je kao dječačić sa svojim roditeljima dolazio ‘k zubarki’ u Donju Dubravu. – Bio je pristojan dječačić i strpljivi pacijent, prisjetila se dr. Percač.

I Matiju za posjet vežu pojedine epizode…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije