BAŠTINA I TURIZAM Međimurska popevka, meso z’tiblice… u Hrvatskoj kući

Najveći broj gostiju dolazi iz Slovenije, Njemačke i Austrije, a najposjećenije su destinacije Sveti Martin na Muri, Čakovec i Prelog

Međimurci su napunili Hrvatsku kuću ‘Materina priča’ u Preradovićevoj ulici 31 u Zagrebu. Turistička zajednica i Međimurska županija u suradnji s agencijom DMC Etno Art Travel organiziraju petodnevno predstavljanje kulturne baštine i turističke ponude pod nazivom “Ljubav se ne trži niti ne kupuje… već ju otvorenim srcem Međimurje daruje!

”Mistični okusi Međimurja

U tu promotivnu manifestaciju u Europskoj godini kulturne baštine uključeni su čuvari starih zanata poput čipkarica, pletačica i drvorezbara, škole, kulturno-umjetnička društva, udruge, Centar dr. Rudolf Steiner, Muzej Međimurja, Međimurska priroda, turističke zajednice, OPG-ovi i drugi.

Posjetitelji imaju priliku kušati “mistične okuse Međimurja”, uz neizostavno meso ‘z tiblice, zdigane kolače, zlevanku, bučino ulje… Izložene su i narodne nošnje, a odzvanjala je i popevka koja čeka na uvrštenje na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Župan Matija Posavec ističe da su se u Međimurskoj županiji smještajni kapaciteti povećali 30 posto i da će se velika pozornost posvetiti razvoju posebnih oblika turizma poput kulturnog, vjerskog, zdravstvenog i sportskog, uz sve bogatiju enogastronomiju.

Prema podacima iz sustava eVisitor, Međimursku županiju je od početka 2017. do polovice prosinca posjetilo 68.000 gostiju koji su ostvarili 162.000 noćenja, što je rast od 18% u dolascima i 17% u noćenjima.

Tretmani kanabisom

Najveći broj gostiju dolazi iz Slovenije, Njemačke i Austrije, a najposjećenije destinacije bile su Sveti Martin na Muri, Čakovec i Prelog.

Kako doznajemo, u siječnju ove godine u Međimurju je boravilo 5417 gostiju koji su ostvarili 15.310 noćenja, što je u odnosu na siječanj prošle godine 11 posto povećanja u dolascima i čak 30 posto u noćenjima, čemu je kumovalo i Europsko rukometno prvenstvo.

– U posljednjih sedam godina imamo stalno povećanje broja gostiju i noćenja. Evo, samo ove godine imat ćemo pet svjetskih i europskih prvenstava u raznim sportovima, a terme Sveti Martin uvode tretmane kanabisom – rekao je u Zagrebu župan Posavec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije