ČITATELJ PITA Što se događa s pitkom vodom u Domašincu i okolici?

U našu redakciju javio se čitatelj s pitanjem koje je namijenjeno Međimurskim vodama. – Ljubazno bih Vas zamolio da istražite što se to događa s pitkom vodom na području Domašinca i okolice. Znam da je veliki problem u infrastrukturi na tom području i da, svako malo, dolazi do puknuća cijevovoda.

Nakon svake sanacije, po mjesec dana, voda iz slavine nije za piće. Ista ima visoku koncentraciju klora; te samim time ima užasan miris. Nakon prokuhavanja, sve posude su bijele i stvara se oblak nekakve tvari na površini. Nedaj Bože da hoćeš piti čaja…. Zadnji gutljaji se bacaju, jer je dolje neki talog kamenja – napisao je čitatelj (podaci poznati redkaciji).

Odgovor smo potražili u Međimurskim vodama. Evo što o svemu kaže tehnički direktor Dario Ban, dipl.ing.građ.

‘Na područu naselja Domašinec i okolice povremeno se javljaju kvarovi na pojedinim dijelovima vodovodne mreže, a sve iz razloga što se radi uglavnom o starijim dijelovima vodovodne mreže. Tijekom posljednjih godinu dana ukupno je na području naselja Domašinec zabilježeno 13 kvarova (na vodovodnoj mreži i magistralnim cjevovodima). U osam slučajeva se radilo o točkastom kvaru, a u pet slučajeva su kvarovi zabilježeni na pojedinoj cijeloj vodovodnoj cijevi.

Točkasti kvarovi se u pravilu saniraju sanacijskim ogrlicama, a kvarovi na cijelim cijevima se saniraju zamjenom kompletne cijevi. Na području naselja Turčišće, točnije na magistralnom cjevovodu Prelog – Turčišće (kojim se vodom opskrbljuje i predmetno područje naselja Domašinec), u zadnjih godinu dana su zabilježena 3 kvara (dva točkasta i jedan na cijeloj cijevi).

U naselju Dekanovec u istom razdoblju nije bilo kvarova. Dežurne službe Međimurskih voda svakoj sanaciji kvara pristupaju u najkraćem mogućem roku. Radovi na sanaciji kvarova se izvode stručno i kvalitetno kako bi što prije uspostavili normalnu vodoopskrbu na tom dijelu vodovodne mreže.

Nakon sanacije kvarova vrši se promptno ispiranje sanirane vodovodne mreže kako bi ista bila spremna za uporabu od strane krajnjih korisnika. Laboratorij Međimurskih voda redovito kontrolira kvalitetu vode za ljudsku potrošnju na cijelom području Međimurske županije pa tako i u naselju Domašinec i okolici.

Prema izvršenim analizama vode za ljudsku potrošnju koncentracija klora u vodi je minimalna (0,20 mg/l) i pri toj koncentraciji miris klora se ne osjeća. Bijeli talog koji se pojavljuje prilikom kuhanja je normalna pojava jer se kuhanjem talože kalcijeve i magnezijeve soli koje čine tvrdoću vode. Bez prisutnosti tih soli okus vode bio bi bljutav.

Osim toga nadzor nad kvalitetom vode provodi i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Sanitarna inspekcija. Za dodatna pitanja možete nazvati Laboratorij Međimurskih voda, na telefonski broj: 040/364-704, a ukoliko postoji potreba može se izvršiti uzorkovanje i analizirati voda na konkretnom priključku, odnosno voda i iz slavine.

Napominjemo da je u pripremi izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju kompletnog magistralnog cjevovoda Prelog-Turšišće, te sukladno tome očekujemo da bi isti mogao biti i rekonstruiran u slijećedim godinama. Također je u pripremi izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju vodoopskrbne mreže na području aglomeracije Podturen (uključivo i područje Općine Domašinec), gdje se planira rekonstrukcija odredene vodovodne mreže paralelno s planiranom izgradnjom kanalizacijskog sustava.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije