ODRŽANA prva radionica ‘Naučena bespomoćnost kod osoba s invaliditetom’

U petak, 9. veljače, u sjedištu Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije održana je prva u nizu interaktivnih radionica na temu ‘Naučena bespomoćnost kod osoba s invaliditetom’. Voditeljica radionica je bila magistra psihologije Biljana Crnčević Lapat.

U radionicu su se uključili članovi Društva kako bi se upoznali s terminom ‘naučena bespomoćnost’ te potakli sami sebe na veće uključivanje, te prihvaćanje sebe, prvo kao osobe koja može a zatim kao osobe s invaliditetom.

Temeljna pretpostavka naučene bespomoćnosti jest da pojedinac svoju pasivnost i osjećaj da nije u stanju djelovati i organizirati vlastiti život, stječe kroz iskustvo pretjerano zaštitničkih odnosa u obitelji koji kod djece izaziva osjećaj bespomoćnosti, koji se kasnije provlači kroz sve faze života, a vrlo često dovodi do pojave depresije.

Radionica je prisutnima pomogla da shvate da ne smiju bježati od problema, da se trebaju prihvatiti takvim kakvi jesu i pronaći najbolje rješenje za sebe.

Na kraju su zaključili da ne postoji nijedan problem koji nema rješenje, već da nam svaki problem može pokazati koliko smo jaki i sposobni, da nam problemi na koje naiđemo predstavljaju izazov, a ne prijetnju.

Ciklus radionica provodi se u sklopu projekta ‘Ponudimo više’, kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije