RECEPT Kukuruzna zlevanka je odličan međimurski specijalitet

Ovo slasno jelo stoljećima su spremale međimurske bake. Zvonimir Hranjec u kuharici ‘Tradicionalna jela Međimurja – recepti međimurskih sokačica’ donosi recept kuharice Marije Malek iz Goričana za domaću kuruznu zlevanjku.

Sastojci su pola litre kiselog mlijeka, 250 grama kiselog kravljeg sira, dva jaja, 100 grama otopljenog maslaca, 60 grama šećera, 300 grama kukuruznog brašna, 200 ml kiselog mlijeka i 200 ml slatkog vrhnja.

Svi sastojci, osim vrhnja, pomiješaju se u smjesu koja se ulije u posudu za pečenje, prethodno namazanu s malo masti. Slatko i kiselo vrhnje se pomiješaju i stave na smjesu koja se peče pola sata u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva. Postoje razne varijacije te slastice pa neki stavljaju nadjeve od maka, sira ili oraha.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije