KRISTIAN NOVAK Možda je vrijeme da si Romi izaberu legitimnog predstavnika

Nakon što se saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi obrušio na naziv knjige i istoimene predstave ‘Ciganin, ali najljepši’, na svojem blogu reagirao je pisac Kristian Novak.

>>> POLEMIKA OKO CIGANINA Novak odgovorio Kajtaziju: Cipelariti se ne dam

– Dosad nisam reagirao iz više razloga. Osjećao sam susramlje što se čovjek doveo u nezgodnu situaciju da se svađa s fiktivnim likovima, i to pred licem javnosti. Osim toga nisam želio da priča poprimi senzacionalističke tonove. Odbijao sam sudjelovati u nečijem, pokazalo se prilično neuspješnom, skupljanju političkih bodova. Od njegova ispada do danas javilo mi se dvadesetak Romkinja i Roma, neki su i pročitali knjigu i pogledali predstavu. Kažu, nema ništa sporno, daju podršku.

Ono što pak su mi priopćili o svom zastupniku – nemam srca ovdje ponavljati, doista mi nije do eskalacije sukoba – započinje svoje tekst Kristian Novak, otkrivajući da Kajtazija pamti još iz vremena kada su se obojica bavili karateom.

Na reakciju ga je sada potaknuo, kaže, Kajtazijev istup u emisiji Pola ure kulture te u Večernjem listu, gdje se zastupnik zapitao zašto pisac dio svojeg honorara ne uloži u obrazovanje ili poboljšanje životnih uvjeta Roma. U javnom pismu Novak odgovara da je već donirao za te svrhe, ali se nije imao potrebu time javno hvaliti.

Kajtazija je podsjetio i da sustavno ulaganje u povećanje broja studenata romske populacije, uređenost romskih nacelja i zdravstvenu skrb nije posao autora, nego zastupnika koji je ujedno dio vladajuće koalicije.

– Upoznao sam divnih Romkinja i Roma, sposobnih, obrazovanih, ambicioznih, upućenih u stanje na terenu. Možda je vrijeme da se nekome drugome prepusti funkcija, kako Kajtazi neprestano ponavlja, legitimnog zastupnika te nacionalne manjine – oštro je poantirao Kristian Novak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije