Što je biodinamička poljoprivreda, kako je nastala i zašto se sve više ljudi danas odlučuje upravo za tu vrstu poljoprivredne proizvodnje, pitanja su na koja su odgovori dani na edukaciji koju je u Županijskoj palači u Varaždinu danas, 24. siječnja, organizirao Centar dr. Rudolfa Steinera iz Donjeg Kraljevca u suradnji s Varaždinskom županijom.
Time je Županija započela novi ciklus edukacija za poljoprivrednike i sve druge građane koji se žele baviti poljoprivredom. Tema prve edukacije pobudila je veliko zanimanje: Skupštinska dvorana je bila puna građana svih dobnih skupina, što je iznenadilo i ravnateljicu Centra dr. Rudolfa Steinera mr. sc. Dijanu Posavec.
– Prvi put organiziramo edukaciju u Varaždinskoj županiji i doista smo iznenađeni brojem ljudi koji su se prijavili. Nadam se da ćemo nastaviti s radionicama, kao i s drugim edukacijama o biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji. Jednostavno rečeno, riječ je o poljoprivredi koja je “gostoljubiva” prema prirodi, okolišu i čovjeku, a poznata je u cijelom svijetu.
Dr. Rudolf Steiner, koji je rođen u Donjem Kraljevcu u vašem susjedstvu, prvi tečaj je održao prije 150 godina i tada ju je nazvao poljoprivredom budućnosti. Zašto? Upravo zbog onoga što se danas događa, a to je da sve više nestaje humus, organska masa – rekla je dr. sc. Dijana Posavec.
Točnih podataka o tome koliko se poljoprivrednika u Hrvatskoj bavi biodinamičkim uzgojem trenutno nema. U Varaždinskoj županiji je registrirano oko 8.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, od kojih je njih 26 u sustavu ekološke proizvodnje.
– Tko se orijentirao baš na biodinamički uzgoj, to ćemo svakako vidjeti, jer smo uvjereni da će se biodinamički uzgoj razvijati i u Varaždinskoj županiji. Temelj biodinamike je tražiti kvalitetu, a ne kvantitetu.
Globalni trendovi idu upravo u tom smjeru, ljudi intenzivno razmišljaju o prehrani, žele kvalitetnu hranu i spremni su je platiti. Varaždinska županija je prepoznala važnost poljoprivrede, za koju smo u proračunu za ovu godinu predvidjeli tri puta više sredstava, a koju smo spremni podržati u organizacijskom, tehničkom i financijskom smislu. Ovo je prva u nizu aktivnosti, a glavni cilj je da se na što više obradivih površina u našoj županiji proizvodi što više kvalitetne hrane – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.
U Lužanu Biškupečkom po principima i metodama biodinamičke proizvodnje voće i povrće uzgaja Amalka Vukelić, diplomirana inženjerka agronomije. Stručna suradnica Centra dr. Rudolfa Steinera je prije 5,5 godina s obitelji iz Zagreba preselila u Varaždinsku županiju.
– Na našem OPG-u, koji je u ekološkoj kontroli, radimo isključivo po principima biodinamike. Trenutno uzgajamo 185 dunja, 1.100 grmova ribizla i povrće na oko 3.500 četvornih metara. Na to su nas “natjerala” djeca. Kao i druge mlade majke, i sama sam počela razmišljati o tome što nekome drugome dajem jesti.
Jedini odgovor bio je da želimo da svi, u svakom trenutku, mogu pojesti bilo što iz našeg vrta. To nas je potaknulo da se okrenemo biodinamici, načinu proizvodnje koji generira proizvode veće vrijednosti, ne ekonomski, nego energetski i kvalitativno – rekla je Amalka Vukelić.