O NJIMA SE PRIČA Šest najpozitivnijih osoba u Međimurju 2017.

Na kraju svake godine podvlačimo crtu i analiziramo što je bilo lijepoga, ali i lošega u godini koja je na izmaku. Prisjećamo se ljudi, događaja, ostvarenih i neostvarenih želja. Nekako ono loše želimo staviti ispod tepiha i duboko u sebi dajemo obećanje da ćemo se popraviti i iste greške nećemo ponoviti.

Redakcija našeg portala na kraju 2017. godine odlučila je izabrati pet najpozitivnijih osoba u Međimurju koje su svojim radom, dobrim djelima i rezultatima postigli da se o njima priča. Vjerujte, izbor nije bio lagan, no vodeći se raznim kriterijima vrednovali smo njihov rad i doprinos koji su dali široj zajednici.

Negativce ove godine nismo izdvajali i njima se bavili.

Ovo je, prema našem mišljenju, šest najpozitivnijih osoba u Međimurju:

Pedijatar Igor Šegović

Doktor Igor Šegović jedan je od onih liječnika kojeg bi svaki pacijent poželio za sebe ili svoje dijete. Ovaj doktor medicine, specijalist pedijatrije, subspecijalist dječje gastroenterologije, hepatologije i prehrane te autor brojnih stručnih i znanstvenih radova djetinjstvo je proveo u Macincu, a danas živi i radi u Čakovcu kao pedijatar gastroenterolog na Odjelu pedijatrije Županijske bolnice Čakovec.

S 34 godine postao je jedan od najmlađih subspecijalista u Hrvatskoj. Također je član Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske liječničke komore te Hrvatskog pedijatrijskog gastroenterološkog društva. Svakog dana nastoji što više poboljšati uvjete liječenja međimurske djece, a zbog svog toplog pristupa svakom pacijentu jedan je od omiljenih liječnika čakovečke bolnice. Za Igora kažu da je liječnik koji suzbija dječji strah od bijele kute. Svaka čast Igore!

Policijski službenik Kristijan Srpak

Policajac Kiki postao je novi prijatelj osmogodišnjeg Ivana Sabola iz Palovca. Kristijan Srpak pokrenuo je humanu akciju za bolesnog dječaka koji mora u Padovu na transplantaciju bubrega koji će mu darovati mama Kristina. Ivan je, naime, rođen s kroničnim zatajenjem bubrega zbog kojeg svakodnevno treba šest dijaliza, a potom mu je dijagnosticirana i bolest “mekanih kostiju” koja mu je deformirala ruke i noge.

HZZO će pokriti troškove transplantacije i boravka u bolnici, oko 46.000 eura, a sve dodatne troškove obitelj mora platiti sama. I tu se u priči o hrabrom dječaku pojavljuje Kiki, voditelj Odjela policije u PU međimurskoj, maratonac kojem je ovog ljeta sinula ideja o humanitarnoj trkačkoj misiji. Bravo za Kikija, a u mislima smo s malim Ivanom!

Benjamin Ignac – Rom s američkom diplomom

Nakon odlaska iz Hrvatske školovao se u Norveškoj, na sveučilištu u Oklahomi i Utrechtu, a radio je i na projektima NASA-e – Stasa nova generacija Roma, ne samo u Hrvatskoj nego i diljem Europe, generacija mladih, motiviranih, politički, tehnološki i kulturno osviještenih individualaca. Broj Roma koji završavaju osnovnu školu i upisuju srednje škole raste.

Među mlađim i obrazovanijim Romima prioritet postaje karijera, a ne rani brak i obiteljski život – kaže Benjamin Ignac, zaposlen u komunikacijskom odjelu Europskog centra za prava Roma (ERRC) u Budimpešti, međunarodnoj nevladinoj organizaciji.

Benjamin Ignac rodom je iz Orehovice i svojedobno je bio jedini Rom u čakovečkoj Gimnaziji. Nakon trećeg razreda dobio je stipendiju na United World College u Norveškoj, a potom i punu stipendiju za studij geografije na sveučilištu u Oklahomi, gdje je završio preddiplomski studij. Ovog se ljeta vjenčao s Amerikankom Hailey, koja ga je zaprosila na putovanju u Grčkoj. Doveo ju je i u Orehovicu i predstavio svojoj obitelji. Čestitamo!

Primalja Karmen Cecarko Vidović

Karmen Cecarko Vidović bacc.obs., glavna je primalja Odjela rodilišta sa rađaonicom i patologija trudnoće u Županijskoj bolnici Čakovec. Primalje moraju biti vješte u komunikaciji, stručne te pune ljubavi prema svom poslu. Karmen je jedna od onih koja svakodnevno svjedoči najljepšim trenucima u životu jedne obitelji – dolasku djeteta na svijet. Sretnu i zadovoljnu rodilju mogu učiniti stručnjakinje, koje su poput Karmen, prošle dugi edukativni put koji nikada nema kraja. Karmen je sretna i zadovoljna u svom poslu.

– Neopisiv je osjećaj ugledati prvi udah u životu i prvi držati u ruci novi život. To je jedini trenutak u životu, gdje se majka smije, kad njezino dijete plače – kaže Karmen koju mnoge rodilje kažu da je njihov anđeo. Svim budućim majkama poručuje da upamte i cijelu trudnoću ponavljaju poznatu uzrečicu: “Postoji tajna u našoj kulturi! Tajna nije u tome da je porod težak, nego da su žene snažne” (Laura Stanoe Harm). Ima li ljepše poruke?

Književnik Kristian Novak

Vjerujemo da nema tog Međimurca koji nije čuo za Kristiana Novaka, jednog od najboljih hrvatskih suvremenih književnika, rodom iz Vrhovljana, koji je postigao izniman uspjeh svojim romanima “Črna mati zemla” i “Ciganin, ali najljepši”. Ne samo da su obje knjige proglašene romanima godine, zbog čega je Novak jedini književnik kojemu je pošlo za rukom primiti dvije tportalove nagrade jednu za drugom, nego su i obje adaptirane za kazališne daske.

Gotovo da je bilo nemoguće doći do karte za predstavu “Črna mati zemla” u ZeKaeM-u, a predviđa se da će jednako biti i s “Ciganinom”, čija se premijera očekuje 30. prosinca u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Kristian je uspio napraviti ono što već desetljećima nije uspio nitko drugi, a to je zainteresirati čitateljstvo i književne kritičare za kajkavštinu i Međimurje. Čini se da je ovo jedna od najboljih godina za našeg Kristiana. Bravo!

Anonimni donator uplatio dvije trećine iznosa za kupnju dječjeg videogastroskopa

Da su Međimurci uvijek dobra i velika srca kada treba nekome pomoći, dokaz je i pokrenuta akcija kako bi se supio novac za kupnju dječjeg videogastroskopa. Cijena ovog uređaja kreće se od 320 do 350 tisuća kuna, a anonimni donator – tvrtka iz Međimurja uplatila je dvije trećine potrebnog iznosa.

Ne žele da ih se javno istakne. Očito, zadovoljstvo u njihovim srcima, dovoljan im je razlog za sreću što su učinili dobro djelo. Ostali iznos prikupili su građani Međimurja zahvaljujući dobrim ljudima koji su organizirali humanitarne priredbe i koncerte.

– Bolnica je dobila najljepši mogući božićni poklon. Skupili smo, zahvaljući dobrim ljudima, novac za nabavu dječjeg videogastroskopa. Nabavom videogstroskopa naši će najmlađi pacijenti lakše, bolje i sigurnije bili pregledani, a samim tim i liječeni uz pomoć nove opreme.

Želim zahvaliti svima koji su se uključili u ovu akciju i onima koji su organizirali humanitarne priredbe i koncerte. Nabavkom ovog aparata uvelike će se smanjiti potreba slanja djece u Zagreb. Od srca veliko hvala svima! rekao nam je ravnatelj dr. Robert Grudić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije