ŽUPA MURSKO SREDIŠĆE Blagoslov i degustacija vina domaćih vinara

Jučer, na blagdan Ivana apostola i evanđeliste, u župnoj crkvi u Murskom Središću služena je Sveta misa za umrle vinare i vinogradare, koju je služio domaći župnik velečasni Tomislav Antekolović.

Župnik je kazao kako je ivan bio Isusov apostol, koji je najjduže živio i jedini nije umro mučenićkom smrću, odnosno nije zbog Vjere bio pogubljen.

‘Ali, neprijatelji su ga željeli ubiti i to tako što su mu u vino ulili otrov, koji je on popio ali nije umro. Stoga se njega i drži zaštitinikom vina, premda se u novije vrijeme zaštitnikom slavi Sveti Martin, koji se vinom nije imao veze.

Ali dobro je slaviti, pa tako smo se i mi na Ivanovo ponovno okupili kako bi ovo Božićno vrijeme učinili još svećanijim, te stoga blagoslivljamo vino, molimo za pokojne, a zatim ćemo vina naših vinara i kušati’, kazao je na početku mise župnik Antekolović.

I nakon Svete mise u podrumu župnog dvora svoja su vina na kušanje postavili: Stjepan Novak, Martin Nedeljko, Stjepan Kovač, Ivan Novak, prof. Petar Novak, Željko Perčić, Vladimir Vuri i Josip Dobranić, sve domaći vinari koji vinograde imaju u svetomartinskom, lendavskim, selničkom i štrigovskom vinogorju.

O vinima i okupljanju govorili su župnik Tomislav Antekolović i Stjepan Novak.

Svi nazočni kušali su nekoliko sorti vina, među kojim asu se izdvajali rizling rajnski, pinot sivi, sauvignon i nekoliko mješavina.

Ohrabreni spoznajom kako su im vina jako dobra, zakazano je novo druženje na Ivanje iduće godine, sa željom da svoja vina donesu i drugi središćanski vinari koji su već poznati kao vrsni.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije