DOSTI ‘Za bolji život II’: Usluga osobne asistencije kroz oči asistentice

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije kroz projekt “Za bolji život II” osigurava uslugu osobne asistencije za ukupno 16 članova s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta.

Podrškom i pomoći osobnog asistenta omogućava se i potiče socijalno uključivanje korisnika u različite društvene i kulturne aktivnosti i postiže se veća samostalnost i neovisnost osoba s invaliditetom.

Usluga osobne asistencije ne predstavlja pomoć samo osobi s invaliditetom, već se pruženom podrškom osnažuje i obitelj korisnika, o čemu svjedoči i jedna od njihovih osobnih asistentica.

U nekoliko rečenica kazala je što za nju znači biti osobni asistent.

“Od kada radim kao osobni asistent osobi s invaliditetom, promijenio mi se život. Prioriteti u mom životu promijenili su redoslijed. Potrebe drugih stavila sam ispred svojih.

Izreka da zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu, bila mi je razumna sve do trenutka kada sam postala svjesna da osoba s invaliditetom gubi pravo i na tu želju, jer na žalost osobi invaliditet ostaje za cijeli život.

Zato je tu naša pomoć, kao pomoć osobnih asistenata dobro došla. Podrška u svakodnevnim aktivnostima, pomoć u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba uvelike olakšava život našim korisnicima, a i njihovim obiteljima.

Kako obitelj osobe s invaliditetom živi život ograničen potrebama te osobe, ostalim sferama života, a i drugim članovima obitelji nije u mogućnosti posvetiti se u istoj mjeri. Ja kao osobni asistent svojom prisutnošću i pomoći svojoj korisnici, također pružam mogućnost obitelji da ostvare neke vlastite ciljeve i malo se rasterete.

Provoditi vrijeme sa korisnicom nije težak posao, a za to na kraju budeš nagrađen višestruko. Kad ugledam osmijeh i zahvalni pogled kojim me dočeka, moje srce je puno.”

Projekt “Za bolji život II”, Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije