RAZOČARANJA I PRIJETNJE Uzdignute plohe uzburkale strasti u Strahonincu

U redakciju našeg portala uoči Božića javio se Zvonimir Špiranec iz Strahoninca kako bi iskazao nezadovoljstvo i razočaranje vezano uz postavljanje usporivača prometa.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

– U ime dijela mještana Strahoninca i svoje osobno ime ovim putem moram izraziti svoje veliko nezadovoljstvo i razočaranje u čin ljudske gluposti napravljene u našem mjestu. Dolazi nam Božić – Isusovo rođenje, najveći i svima najsretniji kršćanski blagdan. To su dani kad u svima nama prevladavaju osjećaji iščekivanja, nade i čežnje.

Međutim za mene i moju obitelj, moja dva mala anđela – unuka Edwarda koji ima samo tri godine i unučice Marie – bebe od mjesec dana – ovi su dani tužni i stresni. Zbog loše postavljenih usporivača prometa u Ulici Žrtava fašizma u Strahonincu, nadomak mojeg doma, moji mali anđeli ne mogu mirno spavati i živjeti.

Djeca ne mogu mirno spavati i trzaju se prilikom prolaska svakog automobila preko usporivača zbog užasne buke. Molim sve vjernike, župljane našeg mjesta da molitvom prosvijetle našeg načelnika i vijećnike Općine Strahoninec i dotaknu im duše, ako ih imaju.

Molim načelnika Općine Strahoninec i Općinsko vijeće neka bar na trenutak pogledaju u dubinu svoje duše i postupe savjesno te nam pomognu i uklone ovaj veliki problem. Ovaj Božić želim samo da svi prijatelji, hrvatski branitelji i vjernici provedu u zdravlju, veselju, radosti i – miru! (Zvonimir Špiranec, Strahoninec)

Komentar oko ove situacije potražili smo i u Općini Strahoninec iz koje smo primili odgovor načelnika Franje Lehkeca.

– Ponajprije želim izraziti duboko žaljenje što se izgradnja uzdignutih ploha u ulici Žrtava fašizma koristi kao sredstvo za rješavanje privatnih razmirica pojedinaca, a što se u konačnici prelama preko leđa Općine Strahoninec i mene osobno kao općinskog načelnika.

Kao kršćaninu i vjerniku, zagovorniku mira i dobroljudskih odnosa, neshvatljive su mi prijetnje u službenim prostorijama Općine od inicijatora micanja uzdignutih ploha, “čupanje jezika, rezanja grkljana, otkopavanje oružja i streljanje susjeda”, posebice u ovo blagdansko vrijeme.

Uzdignute plohe izgrađene su s ciljem povećanja sigurnosti cestovnog prometa, a posebice povećanja sigurnosti najugroženijih sudionika u prometu – djece, koja su naša budućnost. Uzdignute plohe protekle su godine izgrađene i u Poljskoj ulici u Strahonincu, no nikakvih negativnih komentara i reakcija stanovnika te ulice nije bilo, budući sve što radimo moji suradnici i ja, radimo s ciljem povećanja sigurnosti, poboljšanja kvalitete življenja i daljnjeg gospodarskog, sociološkog i kulturološkog razvoja naše Općine.

Prometnim elaboratom razrađena je izgradnja uzdignutih ploha za smirivanje prometa u Ulici Žrtava fašizma u Strahonincu. Izvele su se tri uzdignute plohe i to kod kućnih brojeva 15, 37 i 55. Razvojem stambene zone sjevernog dijela naselja Strahoninec došlo je do znatnog povećanja prometa osobnim i teretnim vozilima. Frekventnost prometa naročito se povećala Ulicom Žrtava fašizma gdje je i velika frekvencija pješaka te se pristupilo izvedbi uzdignutih ploha za smirivanje prometa.

Prometni znakovi, signalizacija i oprema privremene regulacije prometa u cijelosti su izrađeni prema hrvatskim normama. Prometna signalizacija je tako koncipirana da vozači mogu na vrijeme percipirati svaki prometni znak kako bi se mogli prilagoditi izmjeni prometnog režima, a da se znakovi pritom optimalno uklapaju u raspoloživi prostor u zoni prometnice. Pozicije znakova su u pravilu postavljenje u koridoru prometnice odnosno u zemljišnom pojasu ceste.

Regulacija prometa predmetnom prometnicom odvija se pomoću postavljene vertikalne i horizontalne signalizacije. Promet se odvija dvosmjerno, a cijelom lijevom stranom Ulice Žrtava fašizma proteže se pješačko-biciklistička staza.

Svi znakovi opasnosti, znakovi izričitih naredbi, znakovi obavijesti i pripadajuće dopunske ploče u zoni obuhvata postavljeni su pravilno prema Pravilniku o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama (NN br. 33/05, 64/05, 105/04, 155/05, 14/11).

Napominjem da su za izvedbu uzdignutih ploha ishođene sve potrebne suglasnosti za izgradnju istih, kazao je načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec koji je iskoristio priliku da svim mještanima Strahoninca poželi uspješnu i sretnu novu 2018. godinu te obilje privatnog i poslovnog uspjeha,

Spomenute suglasnosti možete pročitati klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije