OPERACIJA U ŽB Čakovec izvedena prva operacija Pars Plana Vitrektomija

U srijedu, 20. prosinca 2017. godine na Odjelu za oftalmologiju i optometriju Županijske bolnice Čakovec obavljena je prva operacija koja se naziva Par Plana Vitrektomija ili skraćeno PPV, piše web Županijske bolnice Čakovec.

Točnije, obavljen je kombinirani operativni zahvat uklanjanja sive mrene ultrazvučnom metodom Fakoemulzifikacije i PPV u istom postupku. Obavljanjem tog zahvata Očni odjel Županijske bolnice Čakovec postao je jedna od rijetkih ustanova u Republici Hrvatskoj gdje se takve operacije mogu obaviti, točnije trenutačno jedina neklinička ustanova gdje je to moguće.

PPV je operativni zahvat kojim se uklanja staklovina iz oka. Staklovina je prozirni gel koji ispunjava stražnji dio oka iza šarenice i očne leće i održava normalni oblik očne jabučice. Kod većine bolesti kod kojih se izvodi ne postoji alternativni način liječenja. PPV se radi kod tri skupine bolesti oka.

Kod pojave opsežnih zamućenja u staklovini, najčešće nakon krvarenja koje je posljedica komplikacija dijabetesa na oku ili nakon začepljenja jedne od većih krvnih žila u unutrašnjosti oka. Postoje i druga stanja koja mogu uzrokovati krvarenje u unutrašnjosti oka kao npr. degenerativne bolesti mrežnice, različiti tumori itd. Mutnine staklovine se mogu pojaviti i kod jačih dugotrajnih upalnih bolesti ili u sklopu degenerativnih stanja oka.

Radi se kod nekih bolesti mrežnice kao što su ablacija mrežnice (odignuće mrežnice od njene podloge), epiretinalne membrane (opne koja je izrasla na unutarnjoj površini mrežnice), kod rupture makule (pojave otvora u području žute pjege), otekline mrežnice na stražnjem dijelu oka i kod nekih drugih bolesti mrežnice.

Također se radi kod težih povreda oka pri čemu je došlo do krvarenja ili je u unutrašnjosti oka prisutno strano tijelo odnosno kada je zbog povrede došlo do pucanja mrežnice. Radi se i kod nekih komplikacija drugih operacija oka, npr. operacije sive mrene , kad dijelovi prirodne leće ili umjetna leća potonu u stražnji dio oka.

Više detalja u vezi ove operacije pročitajte klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije