PU MEĐIMURSKA Evidentirajte i zaštitite svoje bicikle!

Bicikli kao prijevozno sredstvo česta su meta kradljivaca. Kradu se na ulici, iz garaža ili spremišta, sa stubišta. Jednostavnim sigurnosnim mjerama moguće je spriječiti njihovu krađu:

– kad kupujete novi bicikl, zabilježite tvornički broj njegova okvira, a ukoliko nema broja ukucajte neki prepoznatljiv broj ili znak te ga evidentirajte u policijskoj upravi, odnosno nadležnoj policijskoj postaji

– slikajte bicikl i sačuvajte račun,

– stavite zaštitni lanac na bicikl i ne zaboravite ga zaključati kad ga ostavljate bez nadzora čak ni kad ga ostavljate u zajedničkim prostorijama zgrade ili sličnim mjestima,

– koristite više vrsta zaštite jer je tako za krađu potrebno više vremena,

– pravilno vežite svoj bicikl uz nešto što je dovoljno čvrsto,

– koristite dovoljno dugu čeličnu sajlu ili spiralu s bravom,

– ako imate bravu na žbicama, zaključajte je,

– ne koristite nekvalitetne i jeftine lokote i lance,

– za zaštitu bicikala postoje i brave za blokiranje kotača i alarm osjetljiv na vibraciju,

– dokumente i druge vrijednosti ne ostavljajte na u torbicama na biciklu,

– ne kupujte bicikle od nepoznatih osoba, bez dokumentacije i sumnjive cijene.

Policijska uprava međimurska u suradnji s Vijećem za prevenciju Grada Čakovca provodi preventivnu aktivnost pod nazivom ‘Zaštitimo svoj bicikl’ već od 2004. godine, a u cilju zaštite imovine, odnosno smanjenja broja krađa bicikala.

U sklopu toga oformljeni su obrasci evidencijskih listova za bicikle u koje se upisuju podaci o vlasniku i njegovom biciklu (opis, broj rame, karakteristike i dr.), a sadrži i preventivne savjete građanima kako bi se smanjila mogućnost krađe bicikla.

Evidencijski listovi dijele se svakoj trgovini biciklima, a prilikom kupovine bicikla popunjava ih prodavač ili vlasnik bicikla. Prilikom prijave bicikla u određenoj Policijskoj postaji, podaci o vlasniku i biciklu uvode se u evidencije, a vlasnik dobiva naljepnicu za bicikl s natpisom “evidentiran” koja se lijepi na vidljivo mjesto na biciklu.

Osim toga građani mogu evidentirati svoje bicikle i izvan trgovina prilikom neke od javnih preventivnih akcija policije. Za pronađene bicikle građani se mogu obratiti nadležnim policijskim postajama u Čakovcu, Prelogu, Murskom Središću i Štrigovi.

>>> Pogledajte fotografije pronađenih bicikala

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije