NAPETO U ŠENKOVCU Spor oko prilaza u Ulici Ksajpa

Mateja Hojsak iz Šenkovca, Ulica Ksajpa 20 a, nezadovoljna uređenjem prilaza u njihovo dvorište u šenkovečkoj Ulici Ksajpa uputila nam je u pisanom obliku navedeni problem s osnovnom namjerom da obavijesti javnost da u rješavanju komunalne infrastrukture u Općini Šenkovec, po njenom, nije sve sjajno, a vjeruje kako će pismo bar donekle pojasniti i pomoći da ona i njezina obitelj budu zadovoljni. Pored toga ukazala je i naš još jedan problem kojeg ćete vidjeti u nastavku njezine priče.

Mateja iznosi problem:

‘Načelnik Općine Šenkovec nam je, kada se počela uređivati cesta i raskrižje u Ulici Ksajpa u Šenkovcu zbog djelatnosti kojom se bavimo (OPG – proizvodnja voća) obećao da će nam omogućiti prolaz ravno iz dvorišta kako bismo mogli prolaziti traktorom i prikolicom te kamionom kod prodaje jabuka. To je bila priča kada su bili izbori, no sada je priča drugačija’

Potom nastavlja: ‘Nije se držao obećanja te nam uredio prilaz, ali ne kao što je bilo rečeno. Naime, došlo je do problema jer sada više kamionom ne mogu ući u dvorište iako smo mi morali poštovati uvjete prilikom gradnje kuće – prolaz za vatrogasno vozilo se morao osigurati kako bismo zadovoljili uvjete gradnje, a koji mi sada ništa ne znači kad kamion ne može skrenuti u dvorište jer bi vjerojatno kotačima prošao po zelenoj površini.

Kada sam razgovarala sa Županijskom upravom za ceste rekli su me da se obratim načelniku te s njime to riješimo. Razgovor s načelnikom doveo je u pitanje što da sada radim. Njegov odgovor je bio veoma bahat. – Vi ste pridošlice, što želite, prilagodite se, nije me briga za vas – da ne kažem koliko me izvrijeđao preko telefona – da mu dosađujem, fitiljim bez veze i tome slično.

Kad sam ga molila da mi omogući barem na jesen kada mi je to neophodno potrebno za nastavak bavljenja navedene proizvodnje, te da se ne želim svađati ako budu prijevoznici slučajno pregazili koji grmić, njegov odgovor je bio da neka mu ja ne prijetim i da se baš zbog takvih kao što sam ja njegovi razgovori snimaju. Ja ne vidim nikakvu prijetnju, samo sam ga molila da ispuni svoje obećanje.

Tvrtka ‘XD Xenia design’ je uredila trokut, da se zna lijepo je i nemam apsolutno ništa protiv – bolje cvijeće nego korov. Ali baš na djelu gdje ja molim ulaz – nema cvijeća nego su mi nastavili ogromno kamenje. Načelnik se brani da je sve po propisu i da tako stoji u projektu. U redu je to, ali iz razgovora sa djelatnikom ŽUC-a doznala sam da je projektant dugo mislio što će se tu napraviti.

Dakle, on je mogao dati prijedlog da mu je stalo do nas kao mještanima njegove Općine, ali ništa’- priča Mateja Hosjak i završava:

‘Kada smo prije dvije godine gradili kuću tih problema nije bilo jer je prolaz bio omogućen i mi smo bili presretni što smo došli u Šenkovec jer nam je nedaleko kuće i voćnjak. No, sada smo naišli na problem da smo u situaciji prestanka bavljenja poljoprivredom jer ne mogu i ne smijem parkirati na cesti i onda sanduke od 20 kg nositi u dvorište, a radi se o 60 tona. Dakle, skroz nezamislivo.

Stavili smo sad voćnjak na prodaju jer ne vidimo drugog izlaza, On nam ne želi pomoći, pa ste mi Vi jedina nada. Ja sam nezaposlena, imam malo dijete, jedino muž dobiva plaću i to 3000 kn. Dakle, dolazimo do zaključka da zbog jednog komadića ceste mi dolazimo na minimalac, odnosno shvaćamo da je bolje ne raditi ništa i čekati pomoć od države. Da se razumijemo, mi ne tražimo nikakvu novčanu pomoć, samo tražimo taj ulaz!!!

Doselivši se u Šenkovec stalno nas stavlja pod građane drugog reda. U redu mi smo pridošlice, ali je zato moja baka živjela preko puta bivše bolnice prije nego je on tu došao i imamo voćnjak od 1995. godine. Uredno smo mu platili za komunalni doprinos i za kuću i za skladište u sklopu voćnjaka.’

Na red dolazi drugi problem o kojem Mateja piše: ‘Godine 2016. nas je pogodila elementarna nepogoda od mraza. Prijavila sam štetu na Općinu, no oni su do zadnjih sati čekali da bi isto prijavili Županiji – kako već taj proces ide. Zanimljivo je da sam razgovorom s djelatnicom na Županiji saznala da u 11:00 nisu prijavili, a u 12:00 je bilo zadnje za prijavu.

Da nisam digla prašinu ne bi se to uopće riješilo. Nadalje, dobili smo odštetu za mraz u prosincu 2016., ali koliko god ja zvala na Općinu i hodala tamo, uredno su me slali doma da nema novaca, a ni rješenja. U veljači sam saznala da svi koji su ispunjavali uvjete dobili su isplaćenu odštetu, ali mi nismo. Opet sam zvala gospođu na Županiju i saznala da je naš novac uplaćen Općini u 12. mjesecu i kad sam rekla da novca nema, gospođa je rekla da će ih ona nazvati i ako u roku 24 h ne budu novci na mojem računu da opet nazovem.

Pola sata kasnije primila sam poziv od Općine da donesem kopiju osobne iskaznice i žiro računa, dakle novac je bio kod njih, a nisu mi ga namjeravali dati. Ne razumijem što smo mu mi skrivili, radimo po cijele dane, borimo se da ne moramo nikoga ništa moliti da nam pomogne, da svojem djetetu omogućimo normalan život i sada nas on s jednim prilazom želi uništiti.

Više ne znamo kome da se obratimo za pomoć, preostaje nam ili prodati kuću i odseliti se ili prodati voćnjak. Ako prodamo voćnjak ne znamo kako ćemo podmiriti dugove koje imamo za izgradnju kuće.’

Ne želeći biti jednostrani, a poštujući novinarske regule, kontaktirali smo sve spomenute u pismu, načelnika Općine Šenkovec Sašu Horvata i ŽUC u čije ime nam je odgovorila ravnateljica Ljerka Cividini.

U odgovoru načelnika stoji: ‘Prije svega zahvaljujem se na Vašoj profesionalnosti i mogućnosti da čujete i drugu stranu priče. Općina Šenkovec je u sklopu projekta AGLOMERACIJE ČAKOVEC radila kanalizaciju te je odlučila da neće krpati cestu nakon radova nego je napravila projekt rekonstrukcije kompletne ulice koja se spaja na županijsku cestu koja vodi prema Slakovcu.

Prije samog projektiranja ulice dobiveni su uvjeti od ŽUC-a, obzirom da se radila rekonstrukcija raskrižja na navedenu županijsku cestu. Novo projektirana cesta sa spojem na županijsku cestu napravljena je prema svim pravilima struke, a s razlogom kako bi se svim mještanima Ulice Ksajpa osigurali bolji uvjeti života. Gospođa Hojsak nesmetano može ući u svoje dvorište s traktorom i prikolicom pa čak i klasičnim kamionom, ali je problem to što je do prije rekonstruiranje raskršća ulazila u svoje dvorište gazeći zelenu površinu koja je u vlasništvu Općine i to bez imalo grižnje savjesti.

U sklopu raskršća navedena zelena površina uređena je od strane tvrtke XENIA DESIGN (uz prethodnu suglasnost Općine) koja se ponudila da uredi to raskršće kako bi ljepše izgledalo. Što se tiče djela priče oko elementarne nepogode Općina te stvari odrađuje godinama i svim mještanima koji prijave štetu u slučaju da dobiju novac od Županije prosljeđuje financijska sredstva na račun podnositelja zahtjeva za nastalu štetu.

Što se tiče gospođe Mateje Hojsak, koja je svojem dopisu iznijela gomilu neistina, nažalost ne mogu Vam reći pozitivno obzirom da je jako konfliktna osoba i s njom u ulici ne razgovara nekoliko najbližih susjeda, a sve zbog njenog nastupa i svađa s njima. Njena konstatacija da njih nitko ne prihvaća jer su došljaci nije istina, obzirom da sam i ja sam doselio 2004. godine kao i moja tri susjeda, a svi smo prihvaćeni od ostalih mještana Ulice Ksajpa i u dobrosusjedskim smo odnosima.

Jako teško će gospođa Hojsak biti prihvaćena ukoliko se nastavi tako ponašati prema susjedima i ne pokuša se prilagoditi na normalan i miran dobrosusjedski način života sa sumještanima. Ovo je kopija njena zadnje SMS poruke koju mi je slala jer se nisam mogao javiti na telefon, pa zaključite sami (op. a nismo je lektorirali): ‘Bok, posto se ne želiš javiti, ja ti pišem. Čula da Ksenija dizaj misli urediti trokut ispred nas, shodno tome želim da mi riješiš pitanje ulaza. Da im cvijeće, molim te postavite mi onakve tlakavce kao sto su na bankinama. Da se opet nebi morala svađati s nekim. Hvala.’

Volio bi da dođete kod nas u Ulicu Ksajpa na lice mjesta pa se sami uvjerite da li se gospođi Hojsak stvarno onemogućava pristup u dvorište’ – napisao je načelnik.

Donosimo i očitovanje ŽUC-a kojeg nam je poslala Ljerka Cividini, ravnateljica ŽUC Čakovec:

‘Radi se o projektu koji je naručila Općina Šenkovec, što i je njihova obveza temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama, s obzirom da se radi o smirivanju prometa unutar naseljenog mjesta. Za izrađenu projektnu dokumentaciju ishodili su sve potrebne Suglasnosti, te se i pristupilo izvođenju samih radova.

Županijska uprava za ceste Međimurske županije, kao i kod svih općina koje su provodile slične projekte, izašla je u susret sufinanciranjem radova, s željom i ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu.’

Želeći se osobno uvjeriti u iznijeto, a na molbu načelnika Općine, u utorak popodne posjetili smo obitelj Hojsak. Nismo mjerodavni za stručna mišljenja, a za vizualni dojam podastiremo nekoliko fotografija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije