PINKLECI održali Sabor s Međimurskom večerjom

‘PINKLEC’ – zavičajno društvo Međimuraca Karlovačke županije održalo ovog vikenda u Karlovcu svoj redoviti Sabor s tradicionalnom ‘Međimurskom večerjom’, kojoj je prethodila izrada čurki, varijanta krvavica po autohtonoj međimurskoj recepturi, kao prikaz običaja pripremanja hrane u zavičaju onog djela članstva koje ima porijeklo u Međimurju.

Doprinos što radosnijoj “Međimurskoj večerji” dali su i predstavnici Karlovačke županije i Grada Karlovca koji su se odazvali pozivu Društva “PINKLECA” . U pozdravnoj riječi predsjednik Društva “PINKLEC” je zahvalivši predstavnicima Županije i Grada na odazivu posebno naglasio:

“To nam je veliko priznanje za naš trud i rad, a i obaveza da učinimo i puno više na zbližavanju dviju županija i njihovih gradova tj. lokalnih samouprava. Kao što u našem Karlovcu i Karlovačkoj županiji prikazujemo ljudima crtice iz Međimurja, još više prezentiramo Karlovačku županiju i posebno Grad Karlovac pri našim aktivnostima u Međimurju. Imamo ambiciozne projektne ideje za iduću godinu, posebno do javnog interesa za građane Karlovačke županije i grada Karlovca, a vezano za kulturno – turistička manifestacije, za što vjerujemo da ćemo ih u zajedničkoj suradnji moći realizirati.

Mr.sc. Marija Medić, Pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije županijska rekla je da Županija cijeni dosadašnji rad Društva “PINKLEC” i obećala podršku svih pa i župana Damira Jelića osobno, kao što potporu u svim projektima i aktivnostima dobivaju osobno od župana Međimurske županije Matije Posavca.

Od vodstva udruge posebnu su pohvalu dobili oni članovi koji nisu porijeklom iz Međimurja, ali vole taj najsjeverniji hrvatski kraj i aktivno doprinose sve dubljem povezivanju dviju županija, a uz dosadašnju jedinu počasnu članicu Društva “PINKLEC” Lidiju Bajuk, kantautoricu i pjesnikinju, titula drugog počasnog člana dodijeljena je Grguru Uzelac Goršiću, rođenom prošlog mjeseca od majke Josipe članice Društva “PINKLEC”.

Zahvalnice za potporu radu udruge dodijeljen su trgovačkim društvima “ZAK d.o.o. Iz Karlovca i “Međimurje plin d.o.o. iz Čakovca, te Gradu Karlovcu. U ime Grada Karlovca zahvalnicu je primio pročelnik Uprvog odjela za opće poslove Vlatko Kovačić, mag.iur., koji je tom prigodom prenio pozdrave i čestitke gradonačelnika Grada Karlovca Damira Mandića, te uz pohvale radu Društva “PINKLEC” kao jedinog zavičajnog društva u Karlovcu istaknuo da je Grad uvijek podržaviti dobre projekte za opće javno dobro i interes Grada. A članovima “PINKLECA” je posebno drago bilo što je gospodin Kovačić ostao na “Međimurskoj večerji” i poslije završetka Sabora Društva.

Zvijezda stola su bile pečene čurke sa koje su izrađene tijekom popodneva, a hit “Međimurske večerje” je bila Međimurska kava, koju su po originalnom međimurskom receptu pripremale Jelena Mandić i Tatjana Tomašić. Uz navedeno bilo je tu mnoštvo druge tradicijske i modernije hrane, sve u znak sada već tradicionalnog druženja u povodu veselja iščekivanja Božića.

Na kraju susreta koji je potrajao gotovo sedam sati predsjednik Željko Tomašić zaželio je svima čestit i blagoslovljen Božić, te uspješnu nastupajuću 2018. godinu i obvezao se na aktivnosti koje će jačati daljnje zajedništvo dviju župana u cilju obostranog boljitka, jer Karlovačku i Međimursku županiju je povijest povezala neraskidivim vezama i odgovorni smo prema našim precima da te veze njegujemo i unaprjeđujemo.

– Mi članovi Zavičajnog društva “PINKLEC” osjećamo svojom povijesnom zadaćom unaprjeđenje društvene i gospodarske suradnje naših dviju županija, rekao je Tomašić i zaslužio pljesak svog članstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije