RAJ ZA NEPCA Održana Zlatna nimfa, naglasak stavljen na ‘domaču’ kuhinju

U organizaciji Udruge kuhara Varaždinske županije te pod vodstvom predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza (HKS-a) Damira Crlenog, predsjednika Udruge kuhara Varaždinske županije Bojana Bohorča, Rotary Club Varaždina, Varaždinske županije i Hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama je u utorak, 5. prosinca, održana Zlatna nimfa, tradicionalna kulinarska i turistička manifestacija.

Tamo su se prezentirala i degustirala autohtona jela Varaždinske županije. Zlatna nimfa ujedno je revija učenika trećih, drugih i prvih razreda za zanimanje kuhar, mentora u ugostiteljskim objektima, učenika osmih, sedmih i šestih razreda VII Osnovne škole Varaždin i članova Udruge kuhara Varaždinske županije.

Ovogodišnja Zlatna nimfa posvećena je podupiratelju udruge kuhara Varaždinske županije i ove manifestacije preminulom Zdravku Cafuku.

Ova kulinarska priredba započela je okruglim stolom na temu ‘Mladi u kulinarstvu’ – ‘Moja karijera u turizmu’ u suradnji sa VII. osnovnom školom Varaždin.

Nastavljeno je s izložbom proizvoda proizvođača autohtonih namirnica i vina Varaždinskog kraja obitelji Vitez, te radionicama na kojima su se prezentirali načini izrade Varaždinskoga klipiča, Trnovečke makovnjače, Vidovečkog gibanika i Koščićnjaka. Sve je završilo gastronomskim užitkom na svečanoj večeri koja je uslijedila nakon toga.

Događanje je upotpunilo i revijalno te edukativno druženje mladih kuhara Varaždinske županije koji su gastro ponudu upotpunili sa svojim kreacijama i umijećem pripremivši hladne plate, glavna jela i deserte sa zadanim namirnicama, karakterističnim za varaždinsko podneblje.

Tako su koristili bućino ulje i koštice za pripremu hladne plate, puricu z Bednje i Varaždinsko zelje obitelji Cafuk za glavno jelo, a u desertu su morali koristiti grožđe, med, orahe i mak.

Za dobru zabavu pobrinuli su se Varaždinski Štigleci, KUD Vidovec i sastav Akordi koji su svojim raznovrsnim programom zabavljali 250 uzvanika ove večeri među kojima je bilo i dvadesetak gostiju hotela Minerva.

Cilj ove manifestacije je zajednički nastup učenika 1.,2.,3. razreda srednjih škola Varaždinske županije, učenika 8.,7.,6. razreda osnovnih škola, mentora u ugostiteljskim objektima članova udruge kuhara Varaždinske županije koji sudjeluju na svjetskim kulinarskim natjecanjima te profesora kuharstva u okviru aktivnosti Hrvatskog kuharskog saveza.

Želja je sačuvati tradicionalne namirnice, stvarati kreativna jela i sve povezati s proizvođačima domaćih namirnica, kulturno umjetničkim društvima i turistima Varaždinske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije