DA SE NE ZABORAVI Potomak obitelji Hrischler/Zalan u mjestu svojih predaka

– Povijest Donje Dubrave uvelike je isprepletena s poviješću obitelji Hirschler/Zalan. Iako članovi obitelji danas više ne žive u mjestu u posjet Donjoj Dubravi iz Budimpešte nedavno je stigao jedan Hirschler – gospodin Andras sa suprugom Zsuzsi- ispričali su nam Janja Kovač i Slaven Ujlaki, istraživači mjesne povijesti, posebno ove ugledne obitelji.

Od njih smo doznali kako se je gospodin Hirschler u svom je radnom vijeku obnašao dužnost diplomatskog predstavnika Republike Mađarske u Londonu te radio kao konzultant za medije i gospodarstvo. Uz to se pasionirano bavi istraživanjem obiteljskog rodoslovnog stabla. U tom je istraživanju naišao na podatke o donjodubravskim Hirschlerima, no zasad još nije uspostavio direktnu poveznicu između dviju obitelji.

– Nedavno je ostvario želju te posjetio Donju Dubravu. Supružnike Hirschler smo dočekali u centru mjesta i proveli ih Domom kulture Zalan gdje smo razgledali prostorije KUD-a Seljačka Sloga i Etno sobu u kojoj se nalazi dio namještaja obitelji Zalan.

Obilazak smo nastavili razgledavanjem zgrade Tehnodoma, najstarije zgrade u mjestu u vlasništvu obitelji Hirschler, te Doma zdravlja koji je također pripadao obitelji Hircshler te im služio kao obiteljski dom. Obilazak smo završili u Vatrogasnom domu u kojem smo razgledali zbirku limenih glazbala i memorijalnu sobu. Poveznica s obitelji Hirschler nije nedostajalo – upravo su braća Maks i Jakob Hirschler prije 130 godina ustanovili Dobrovoljno vatrogasno društvo.

Supružnici Hirchler Donju su Dubravu napustili ugodno iznenađeni priređenim dočekom, a gospodin Andras je pronicljivo zapazio koliko je Donja Dubrava malo mjesto, a toliko značajno. S gospodinom Hirschlerom je dogovorena i buduća suradnja na polju istraživanja povijesti obitelji Hirschler/Zalan kao i promocija.

Naime, gospodin Hirchler je izrazio želju za radom na objavljivanju dviju rukopisnih kuharica u koju su recepte zapisivale Paula i njena kćer Alice Zalan. Kuharice su dio obiteljske ostavštine Nataše Srdić Jahn koja ih je ljubazno ustupila za daljnje istraživanje domaćinima ovog posjeta – rekli su i na kraju dodali:

– Ovim bismo putem zahvalili predsjednici KUD-a Seljačka Sloga Štefici Kovač što nam je ljubazno dopustila razgledati njihove prostore kao i članovima DVD-a Donja Dubrava koji su nas dočekali u Vatrogasnom domu te gostima poklonili Monografiju DVD-a – rekli su Janja i Slaven.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije