GORAN ČIŽMEŠIJA – najpopularniji hrvatski street style fotograf

On je jedan od najboljih hrvatskih modnih fotografa, a kada je u pitanju tzv. street style fotografija, nema mu premca. Njegove fotografije možete vidjeti u gotovo svim vodećim hrvatskim tiskanim i elektroničkim modnim medijima, a pred njegovim se objektivom često nalaze najpoznatija hrvatska lica.

Dobitnik je brojnih priznanja i teško je nabrojati sve njegove uspjehe, no unatoč svemu tome, ostao je prizemljena osoba koja se rado sjeća svojih početaka. Međimurci ga prepoznaju i kao dizajnera nekada iznimno popularne modne kuće Angel. Dakako, riječ je o Goranu Čižmešiji iz Donje Dubrave, koji već 15 godina živi i radi u Zagrebu.

Upis studija dizajna

Goran je nakon završetka osnovnoškolskog obrazovanja upisao Tekstilnu školu u Varaždinu, smjer modni dizajner, pa je istim putem nastavio i nakon mature te postao student Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

– Većina moje obitelji i rodbine radila je u tekstilnoj industriji pa je to područje došlo samo po sebi iako mislim da bih se možda dobro snašao u industrijskom dizajnu ili arhitekturi jer sam kao mali uvijek radio modele i makete aviona, brodova, raznih robota, građevina, dakle svega ostalog samo ne odjeće – prisjeća se Goran.

Međutim, na odabranom se studiju sjajno snašao i odlučio iskoristiti sve prilike koju su mu se pružale kako bi što više naučio o funkcioniranju njegove buduće struke u praksi, ali i stekao vrijedne kontakte.

– Prijavljivao sam se na sve moguće studentske natječaje koji su uključivali sudjelovanje na modnim revijama. Na jednom takvom sam i pobijedio i osvojio usavršavanje u dizajnerskom studiju velike njemačke modne kuće Jobis. To iskustvo mi je kasnije pomoglo u svim slučajevima rada u industrijskom tekstilnom dizajnu – govori nam Goran.

Dizajner Angela i Amadeusa

Kao viši modni dizajner radio je za modnu kuću Angel u koju ga je pozvala Ruža Đurkin. Iako Angel danas više ne postoji, Goran kaže da još i danas povremeno na prolaznicima zapazi svoj dizajn koji je napravio za tu modnu kuću, što dokazuje da je riječ o kvalitetnoj i bezvremenskoj odjeći. Jednako je tako i s odjećom koju je dizajnirao za modnu kuću Amadeus, gdje je radio kao voditelj dizajna muške kolekcije.

Kao pravi ambasador nekadašnjeg Angela, priznaje da i sam nerijetko nosi njihovu odjeću. Štoviše, kaže da je upravo tijekom ovog intervjua odjeven u plavu Angel majicu s natpisom “Blue age project”, koja je bila promotivna majica za kolekciju s kojom su na Zagrebačkom Velesajmu osvojili nagradu za najbolji dizajn.

Slučajno stvoren interes za fotografiju

Iako je mislio da će dizajn zauvijek ostati njegovo primarno zanimanje, Goranu je prije petnaestak godina, još u vrijeme dok je radio za Angel, pažnju privukla fotografija.

– Poželio sam fotografirati kampanje za kolekcije koje sam tada dizajnirao, snimio sam probne fotografije koje su sa svih strana nailazile na odobravanje i tako je krenulo te se nastavilo do današnjih dana – kaže Goran.

Počeo je dobivati fotografske angažmane raznih magazina i drugih modnih kuća pa je odlučio da će se posvetiti isključivo fotografiji. Danas je Goran jedan od najboljih hrvatskih modnih fotografa, a među njegovim stalnim angažmanima su suradnje s medijima kao što su Cosmopolitan, Diva, 24sata, moda.hr i drugi.

Goran u društvu Vesne Blašković

Također sezonski snima kampanje za modne kuće, trgovine i velike trgovačke centre. Među njegovim posljednjim projektima nalazi se snimanje hrvatske kampanje za Replay i kampanje za brend Ican Icon dizajnerice Petre Pavlic iz Goričana. Osim toga, nedavno je završio i snimanje svog najvećeg lookboka hrvatskih modnih dizajnera za portal moda.hr koji se sastoji od 50 dizajnerskih kombinacija.

Pokrenuo hrvatski street style modni fenomen

Međutim, ono po čemu je Goran najpoznatiji široj publici svakako je njegov rad na društvenim mrežama koji prati modne kombinacije na gradskim ulicama, a krije se iza imena Style Seconds.

– Style Seconds pokrenuo sam 2011. pod imenom Street Style Seconds kao stranicu na Facebooku na kojoj sam objavljivao street style fotografije nastale za Stilist magazin u kojem sam tada bio urednik fotografije. Fotografije koje ne bi bile objavljene u Stilistu, objavljivao sam na Facebooku.

Preko noći je stranica dobila nekoliko tisuća fanova, a do današnjih dana ta je brojka prešla 100.000. Prije dvije godine otvorio sam Instagram profil i iz imena maknuo naziv ‘Street’ kako ne bih bio ograničen samo na objavu fotografija s ulice – govori Goran.

Iako radi modne fotografije svih formata, priznaje da su ljudima tzv. street style modne fotografije (ili moda zabilježena na gradskim ulicama) itekako zanimljive.

– Takve fotografije prikazuje modu tako da se ljudi mogu poistovjetiti s njom. To su stvarni ljudi, a ne savršeno uređeni modeli, stvarne ulične lokacije za razliku od bajkovitih i većini nedostižnih lokacija na kojima se snimaju klasični modni prilozi.

U današnje vrijeme već se nakon održane modne revije te iste kreacije mogu vidjeti na utjecajnim osobama, urednicima i blogerima, koji šeću i poziraju street style fotografima, upravo zato da te kreacije vizualno približe masi – pojašnjava nam Goran.

Nadvladao predrasude i uživa u plodovima svoga rada

Zbog svega toga često se nalazi u društvu poznatih hrvatskih lica koja su prepoznala njegov kvalitetan, kreativan i besprijekoran rad. Ipak, još se sjeća svojih početaka kada je nailazio na brojne predrasude.

– Oko mene su često vladala mišljenja da ako si iz male sredine te ako nemaš bogate i utjecajne roditelje, ne možeš uspjeti. Ako čovjek u to povjeruje, to je najveća prepreka koju može postaviti sam sebi. Imam sreće što je moja obitelji meni dala da sam odaberem svoj put i da sam odlučim kako će se razvijati moja karijera. Dali su mi svu moguću ljubav, moralnu i financijsku podršku te mi usadili kvalitetne životne vrijednosti.

Sve prepreke s kojima se kasnije susreo, nadvladao je svojim radom i, kako sam kaže, svojom tvrdoglavošću.

Danas svakodnevno uživa u svome radu.

– Imam sreće da kao freelancer radim posao koji volim, što mogu putovati i što s ponosom i bez srama mogu javnosti prezentirati svaki dio svog rada. U svakodnevnom radu motivira me iščekivanje završetka projekta kako bih mogao započeti novi i tako uvijek nanovo – iskren je Goran.

Svaki uspjeh koji je postigao jednako mu je drag, a pritom mu je najvažnije da su i njegovi klijenti zadovoljni odrađenim poslom. Što se pak tiče daljnjih projekata, volio bi se vratiti dizajniranju, ali i dalje razvijati svoje snimateljske i fotografske vještine.

– Volio bih naći vremena da nastavim suradnju s Humana Novom koju smo započeli na mojoj kolekciji 1ST prije dvije godine, što je na neki način povratak dizajnerskim korijenima. Sve više mi se javlja želja da počnem snimati video jer sam primijetio da fotoaparat više ne stigne okidati toliko brzo koliko bih volio snimati – zaključuje Goran Čižmešija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije