ČUVARI TRADICIJE Seljačka sloga iz Nedelišća proslavila 80 godina rada

Bogatim dvosatnim programom izvedenim u dvorani Osnovne škole Nedelišće Kulturno umjetnička udruga Seljačka sloga Nedelišće proslavila je 80 godina djelovanja.

Temeljni razlog osnivanja udruge 1937. godine bilo je očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa tog dijela Međimurja. To i danas ostaje nit vodilja djelovanja svih sekcija Seljačke sloge.

Bogati kulturni izričaj kojeg njeguje nedelišćanski kraj predstavljen je kroz izvedbe starije skupine, mlađe skupine, veterana koju čine članovi nedelišćanske podružnice Matice umirovljenika i kazališnom družinom.

Koreografije su potpisali Hrvoje Horvat, Ivana Hajdinjak i Jelena Turan dok je tekst za dramsku izvedbu potpisala novinarka i spisateljica Kristina Štebih. Program su uveličali i gosti; Tamburaški i Puhački orkestar Općine Nedelišće.

Predsjednik udruge Ivan Trojnar u svom se govoru, između ostalog, osvrnuo i na pokretanje jedinstvene manifestacije – Smotru međimurske popevke. Ta smotra je daleko napredovala od prvog održavanja 1971. godine i danas je na popisu nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, a u Nedelišću se nadaju kako će dospjeti i na listu UNESCO-a.

Trojnar se obratio i mladima rekavši kako su oni ključ očuvanja tradicije te je njima u Seljačkoj slogi posvećena posebna pažnja. Prisutni na programu za koji se tražila ulaznice više mogli su vidjeti i kratki film o Seljačkoj slozi.

Među brojnim uzvanicima na svečanom obilježavanju osam desetljeća rada bili su i međimurski župan Matija Posavec i načelnik Općine Nedelišće Darko Dania koji su u željama za uspješan rad poručili kako će vrijedni članovi Sloge uvijek moći računati na podršku lokalne zajednice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije