FOTO ‘Gorjelo u Vulariji, požar prijetio vikendicama, vatrogasci bili spremni’

‘U subotu 25. studenog u rano poslije podne veliki dim dao je naslutiti kako je požar zahvatio veliko područje poljoprivrednog zemljišta te ušao u šumu gdje su u odvojku Dravske ulice u Vulariji smještene vikendice i prijetio je daljnjem širenju.

Mjesni vatrogasci su procijenili kako oni nisu u stanju sami ugasiti požar pa su pozvali u pomoć područnog vatrogasnog zapovjednika te OVC JVP-e Čakovec da obavijeste ostala društva na području VZPO kao i načelnika Općine i to zbog veličine i ozbiljnosti požara.’

Gore opisano je proizašlo iz pretpostavke kako je zbog nepažnje došlo do zapaljenja poljoprivrednog zemljišta te se vatra, potpomognuta jakim vjetrom, počela širiti prema šumi gdje su smještene vikendice pa požar zbog jakog vjetra zahvaća šumu i vikendice.

Kasnijim izviđanjem utvrđeno je kako je ugašen požar na postojećim vikendicama pa su svi vatrogasci s naprtnjačama raspoređeni na gašenje šume dok se s traktorima zaorava poljoprivredno zemljište kako bi se spriječilo daljnje širenje požara po poljoprivrednom zemljištu. Ovakvim rasporedom vatrogasnih snaga i organiziranim radom policije i hitne pomoći intervencija je završena bez ljudskih žrtava.

Dio je iz taktičke pretpostavke u vatrogasnoj vježbi ‘Vularija 2017’ koja je održana u Vulariji, a u njoj je sudjelovalo 45 vatrogasca s deset vozila iz DVD: Vularija. Orehovica, Podbrest, Mala Subotica, Sveti Križ, Palovec, Belica, Držimurec-Strelec i Gardinovec i desetak članova CZ općine Orehovica.

Cilj vježbe je bio gašenje požara šume, građevina, poljoprivrednog zemljišta te sazivanje i vježba članova Civilne zaštite Općine Orehovica. Vježbom se željelo uvježbati članove dijela postrojbi VZO Belica- Mala Subotica.

Orehovica i CZ Općine Orehovica, efikasnom i stručnom načinu korištenja vatrogasne opreme koju posjeduju postrojbe učesnice vježbe, kao i spretnost spašavanja ljudi. Provjerena je i usklađenost zajedničkog nastupa više vatrogasnih postrojbi, civilne zaštite i koordinacije zapovijedanja. Osim toga provjerena je i ispravnost vatrogasne opreme na vježbovnom prostoru.

Vježbom su rukovodili zapovjednik VZPO Miroslav Kocijan, njegov zamjenik Hrvoje Novaković, zamjenik zapovjednika DVD Vularija Marinko Orsag, Marko Zrnić, pomoćnik zapovjednika VZPO i Dijana Novak, načelnica stožera CZ Općine Orehovica.

Po završetku vježbe učesnici su postrojeni prisustvovali analizi na kojoj su bili načelnik Općine Orehovica Franjo Bukal, predsjednica VZPO Jadranka Sermek, zapovjednik VZ Međimurske županije i JVP Čakovec Mladen Kanižaj, Mladen Lacković, zamjenik načelnika Općine Mala Subotica, dok je okupljene pozdravio predsjednik DVD Vularija Kristijan Železnjak.

Svi oni, uz Dijanu Novak, ukazali su na potrebu budnosti i mobilnosti, ulogu vatrogasnih snaga u ovakvim i sličnim situacijama te su rekli kako bi veću važnost trebalo posvetiti organiziranosti civilne zaštite kao sastavnice u spašavanju ljudi i imovine.

Promatrači vježbe su bili mr.sc. Ferid Kašmo, voditelj Odjela zapreventivne i planske poslove u čakovečkomPodručnom uredu Državne uprave za zaštitu i spašavanje tepočasni predsjednik VZ Međimurske županije i član DVD Vularija Zlatko Orsag.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije