SPOMEN NA TETU LIZU Da je poživjela danas bi slavila 93. rođendan

U subotu, 12. kolovoza je u rodnom Međimurju umrla najpoznatija pjevačica međimurskih narodnih pjesama Elizabeta Toplek – Teta Liza.

Da je još poživjela, na današnji dan bi proslavila bi 93. rođendan. Ova umirovljena školska kuharica rođena je 16. studenog 1924. godine.

Izdala je tri glazbena albuma, a za album “Teta Liza i Tonček” iz 2010. dobila je dva Porina: za najbolju folklornu pjesmu i najbolju izvedbu folklorne glazbe.

Povodom smrti Elizabete Toplek, zamjenik međimurskog župana Josip Grivec rekao je kako ga je odlazak heroine međimurskih narodnih pjesama duboko pogodio.

“Osobno sam je poznavao i mogu reći samo najljepše stvari o njoj, bila je najbolji promotor međimurske popevke širom svijeta. Vjerujem kako govorim u ime svih Međimuraca kada kažem kako nam je u srcu nastala velika praznina, ali utjehu možemo tražiti u tome da će njezine pjesme ostati za buduće generacije”, izjavio je tada Grivec.

– Međimurska pjesma ispjevana u “cvetnjaku med Murom i Dravom” među najljepšima je na svijetu, tugaljiva i sjetna, vesela i razigrana. Pjesma koja je, kao i naša Teta Liza, dragocijeni biser Međimurja, legenda i svjedok jednog vremena – napisala je poznata međimurska spisateljica Zinke Čituš Čižmešija, autorica knjige “Teta Liza – mojih 85”:

Teta Liza, čuvat ćemo uspomenu na vas noseći vas zauvijek u srcima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije