ZNATE LI da Međimurje ima svoja jezera?

Znate li da Međimurje ima svoja jezera? To su akumulacijska jezera naših hidroelektrana na rijeci Dravi. Ova rijeka na putu od izvora u talijanskom Južnom Tirolu prema ušću u Dunav obuzdana je hidroelektranama čak 22 puta.

Od toga broja tri su u Hrvatskoj. Njih dvije hidroelektrana Čakovec i hidroelektrana Dubrava velikim dijelom spadaja u Međimurje. Obje su višenamjenske, protočne hidroderivacijske elektrane.

Od njih dvije starija je ona koja nosi ime po međimurskom glavnom gradu. Sa radom je počela 1982. godine, a snage je 2 puta po 38 megawata. Mlađa Dubrava službeno je počela raditi 1989., a njena snaga je 2 puta po 37,5 megawata. Visina brane u Čakovcu je 24, a dužina 334 metra. Visina Dubravske brane je 24 metra, a dužina 492 metra. Zbog toga su i jezera na branama zavidnih dimenzija.

Jezero HE Čakovec ima površinu od 10,5 km2. Dubravsko jezero, dugo je 10 kilometara, a površina je 16,6 km2. Poslije Perućkog jezera i Kruščice treće je najveće umjetno jezero u Hrvatskoj. Maksimalna dubina jezera je 25 metara kod same brane. Jezera obiju hidroelektrana s vremenom su postala nezaobilazni dio rekreacije građana s obiju strana rijeke Drave.

Na svoje su došli i brojni ribiči, kojima jezera čine nepresušan izvor ribe. Iako se ekološki učinak još utvrđuje, možemo zaključiti da jezera bitno utječu na specifičnu mikroklimu ovog kraja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije